Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

The Great Bubble Barrier: een slimme oplossing tegen plastic vervuiling

3 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: Youtube/TheGreatBubbleBarrier

The Bubble Barrier is een scherm aan luchtbellen dat ervoor zorgt dat plastic en ander afval tegen wordt gehouden en niet in de zee terecht komt terwijl vissen dieren en boten er zonder moeite langs kunnen.

UPDATE: the great buble barrier heeft de green challenge van de postcode loterij gewonnen!

Deze geweldige innovatie heeft de green challenge van de postcode loterij gewonnen. Dit betekent dat ze zijn uitgeroepen tot meest veelbelovende duurzame innovatie. Ze hebben naast een geldprijs om hun product te ontwikkelen, ook een half jaar begeleiding gewonnen van experts om de kans dat hun innovatie gaat slagen te vergroten. En hoe groter de kans dat the Great Bubble Barrier het goed gaat doen, hoe groter de kans dat we snel naar een groene wereld toewerken waarin rivierplastic nooit een weg vindt naar de zee.

Een barrière van bubbels die voorkomt dat plastic en afval in de zee terecht komen

Drie Nederlandse vrouwen hebben een gezamenlijke missie: ervoor zorgen dat plastic vervuiling in rivieren en beken niet in de zee en oceaan terecht komt. The Great Bubble Barrier gebruikt een gordijn aan luchtbellen om precies dat te bewerkstelligen.

Voorbijkomende schepen, vissen en andere waterdieren worden niet gehinderd door de Bubble Barrier Er wordt een scherm aan bellen gemaakt door lucht door een kabel met gaten erin te pompen die op de bodem van de waterweg ligt. Doordat de bellen omhoog stromen, wordt ook afval naar de oppervlakte van het water gebracht en turbulentie stopt het afval in zijn weg naar zee. Voorbijkomende schepen en vissen worden niet gehinderd hierdoor. Source: Facebook/TheGreatBubbleBarrier

Bubble Barrier richt zich op de bron van het probleem van plastic in de oceaan: rivieren

The Great Bubble Barrier pakt het plasticvervuilingsprobleem in onze oceanen aan door zich te richten op de bron: grachten, rivieren en beken.

Anne Marieke Eveleens, Saskia Studer en Francis Zoet zijn op een gezamenlijke missie om plastic vervuiling in onze rivieren tegen te houden zodat het niet in de zee en oceaan terecht komt. Binnenkort wordt de eerste proefinstallatie in de IJssel gelegd, daarna willen ze het ook in allerlei grachten en kanalen aan gaan leggen en hopen ze dat het idee zich naar het buitenland verspreidt.

Plastic en afval dat in kanalen en rivieren drijft is een alsmaar groeiend probleem. Te veel menselijk afval wordt in het water gedumpt en het veroorzaakt schade aan het milieu en aan mensen. Schildpadden en vissen raken verstrikt in het plastic, schepen worden erdoor beschadigd en micro-plastic zorgen voor gezondheidsrisico’s voor organismen in alle vormen en maten.

Twee diagonale bubbel barrières gebruikten de waterstroom om afval naar de rand van de rivier te sturen waardoor het makkelijk wordt om het eruit te vissen door bijvoorbeeld een lopende band.
Deze weergave van bovenaf laat zien hoe de barrière met de natuurlijke waterstroom van de rivier werkt Twee diagonale bubbel barrières gebruikten de waterstroom om afval naar de rand van de rivier te sturen waardoor het makkelijk wordt om het eruit te vissen door bijvoorbeeld een lopende band. Source: TheGreatBubbleBarrier.com

“Plastic afval zou opgevangen moeten worden nog voor het de kans krijgt om de zee te bereiken.”

Dit probleem wordt in toenemende mate gezien en erkend door bestuursgemeenten in de Europese Unie. De vraag is nu, hoe vang je het afval zonder het zeeleven en scheepvaart te belemmeren?

The Great Bubble Barrier heeft een oplossing: een barrière van luchtbellen dat plastic en afval in de rivier tegenhoudt voordat het de zee in stroomt. Door de stroom van een rivier aan te wenden, biedt een strategisch geplaatste Bubble  Barrier genoeg weerstand om afval richting de kade te sturen waar het verzameld en verwijderd kan worden.

Door twee diagonale bellen barrières te plaatsen, kon het team de stroom van het water gebruiken om afval richting de kade te sturen. Ze maakte het bellenscherm door lucht door een kabel te pompen waar in de lengte gaten in zitten die op de grond van de waterweg ligt.

De opwaartse stroom van de bellen barrière zorgt ervoor dat afval naar de oppervlakte komt en turbulentie zorgt ervoor dat het niet verder richting de zee drijft. Het afval verzamelt zich aan de rand van de rivier waar het makkelijk verwijderd kan worden door bijvoorbeeld een loopband.
Met de help van een vissen slalom, kunnen vissen makkelijk zonder problemen langs de barrière op zwemmen. Het systeem zorgt er ook voor dat er genoeg lucht in het water komt, waardoor het ecosysteem verrijkt wordt. Met deze kenmerken zegt het team dat hun systeem voldoet aan de belangrijkste voorwaarden: het heeft weinig impact op de scheepvaart, vissen en het natuurlijke functioneren van de delta.

Je kan het laatste nieuws volgen op hun Facebook pagina.

Het concept van een bellenscherm om plastic naar de oppervlakte van een rivier te krijgen, won de finale van de Plastic free rivers makathon 2016, die op 1 juli in Utrecht werd gehouden.
Het team van de great bubble barrier wint de plastic-free rivers makathon in Nederland Het concept van een bellenscherm om plastic naar de oppervlakte van een rivier te krijgen, won de finale van de Plastic free rivers makathon 2016, die op 1 juli in Utrecht werd gehouden. Source: DutchWaterSector.com
Maak impact

Om meer te weten te komen over of om te doneren aan de eerste permanente Bubble Barrier

'Help ons plastic uit het water te halen. Met jouw steun willen we de eerste permanente en geheel werkzame Bubble Barrier plaatsen. Dankjewel!' — Anne Marieke, Francis & Saskia