Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Deze Indonesische man heeft zijn dorp eigenhandig van de hongersnood gered

3 min leestijd

Inspirerende Mensen
Source: Ari Susanto/Rappler

Ze verklaarden hem eerst voor gek, maar door het bos dat door brand verloren was gegaan te herplanten, heeft deze man eigenhandig zijn dorp van droogte en de hongersnood gered.

Deze miskende held is 21 jaar bezig geweest met bomen te herplanten om grondwater vast te houden

Sadiman, een 67-jaar oude man uit het Wonogiri regentschap in Midden-Java, Indonesië heeft het klaargespeeld om zijn door droogte getroffen dorp te veranderen in een grondwaterrijke regio door 21 jaar lang bezig te zijn met bomen te herplanten op een heuvel in de buurt.

Deze Indonesische man heeft zijn dorp eigenhandig van de hongersnood gered De afgelopen 21 jaar heeft Sadiman in zijn eentje duizenden bomen geplant in het Gendol bos dat door een bosbrand in 1964 alleen nog maar kale aarde was. Source: Facebook/ThisIsZinc

Het gebied is ontbost door intensieve houtkap en bosbranden van 1960 tot 1980

Sinds 1996 heeft Sadiman, een boer uit Dali hamlet in het Wonogiri regentschap in Midden-Java, Indonesië, heeft de plaatselijke bevolking aangemoedigd om meer bomen te planten op de nabijgelegen Gendol heuvel in een poging om de heftige watercrisis te beteugelen die het dorp regelmatig treft, vooral tijdens droge periodes.

De heuvel, die op de zuidoostelijke helling van Mount Lawu ligt, dat in het grensgebied van Centraal en Oost Java ligt, was ernstig ontbost door intensieve houtkap en een reeks bosbranden die plaatsvonden tussen 1960 en 1980.

De extreme ontbossing zorgde ervoor dat de Gendol rivier, die voorheen de enige waterbron voor de Geneng dorpelingen was, opdroogde waardoor de plaatselijke bevolking met een jarenlang ernstige watercrisis te kampen hadden.

In 2015 zei Sadiman in een interview met The Jakarta Post dat het idee om de heuvel nieuw leven in te blazen voor het eerst in hem opkwam toen hij rubber tapte van rubberbomen op de heuvel om rond te komen.

"Ik kwam erachter dat veel rubberbomen geen rubber latex meer produceerden. Toen realiseerde ik me dat de watercrisis te extreem was. Zelfs de boomstammen waren opgedroogd." zei hij.
Deze voorheen opgedroogde beek is weer tot leven gekomen dankzij de onuitputbare inzet van Sadiman en de waterhoudende eigenschappen van de Banyan-bomen die hij zo slim was om te planten.
Banyanbomen schieten te hulp Deze voorheen opgedroogde beek is weer tot leven gekomen dankzij de onuitputbare inzet van Sadiman en de waterhoudende eigenschappen van de Banyan-bomen die hij zo slim was om te planten. Source: Ari Susanto/Rappler

Sadiman begon kruidnagelboom zaadjes te kweken om te ruilen voor banyan-boom zaadjes

Zich realiserend dat iemand hier iets aan moest doen, begon Sadiman bomen te planten in het verwoeste bosgebied. De afgelopen jaar is hij bezig geweest met bomen te planten op de 100 hectare aan bosgrond – en hij doet het allemaal in zijn eentje.

De opoffering van Sadiman is werkelijk verbijsterend. Als eenvoudige boer heeft hij het al moeilijk om geld bij elkaar te sprokkelen. Zijn bescheiden levensomstandigheden stonden hem echter niet in de weg om zijn zuurverdiende centen uit te geven aan zaadjes die later het bos zouden vormen.

Een banyan-boom zaadjes kan tussen 50,000 en 10,000 roepia kosten – dat staat gelijk aan €3.15-€6.30 — dat is veel geld voor hem. Om deze uitdaging het hoofd te kunnen bieden, begon Sadiman kruidnagelboom zaadjes te kweken in zijn tuin. Tien kruidnagelzaadjes zijn 1 Banyan-boom zaadje waard.

Sadiman’s toewijding staat buiten kijf. Hij is door zijn actie zo vaak voor gek verklaar. Een aantal van de zaadjes zijn zelfs uit de bodem gerukt door onverantwoordelijke mensen. Dit hield hem echter niet tegen om toch de bomen te planten. Non-stop in actie sinds begin jaren negentig, heeft Sadiman bomen geplant, voor ze gezorgd en ervoor gezorgd dat ze sterk en gezond zouden worden. Dankzij zijn aanhoudend werk, is het bos nu aan het herstellen en aan het opbloeien.

Steeds meer stroompjes en beekjes zijn hersteld en bieden een betrouwbare watervoorraad voor de dorpen aan de voet van Mount Lawu. Zij die hem voor gek hebben verklaard beginnen het belang van het werk van de wijze oude man in te zien en steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van het bos in het grote plaatje.

Bron: RachmatRhamdhaniFauzi

Gendol Heuvel, ooit kaal en dor, is nu hersteld tot zijn vroegere groene glorie door één man en zijn visie om de regio te redden van droogte en hongersnood, zaadje voor zaadje.
Het dorp redden, zaadje voor zaadje Gendol Heuvel, ooit kaal en dor, is nu hersteld tot zijn vroegere groene glorie door één man en zijn visie om de regio te redden van droogte en hongersnood, zaadje voor zaadje. Source: Ari Susanto/Rappler
Maak impact

Vrijwillig om te Herbebossen in het Buitenland

Vind herbebossingsprogramma's in het buitenland met deze link of typ simpelweg "meedoen met herbebossen" in je zoekmachine om mogelijkheden in de buurt of in je eigen land te vinden.