Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

IKEA opent dit jaar haar eerste winkel met tweedehands artikelen

4 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: Retuna.es

De Zweedse winkelgigant is van plan om gerenoveerde meubelen te verkopen in het ReTuna winkelcentrum in Eskilstuna, het eerste winkelcentrum ter wereld met alleen maar tweedehandswinkels.

Ikea opent eerste tweedehandswinkel in Zweden

Ikea zal later dit jaar in Zweden zijn eerste tweedehandswinkel openen waar gerenoveerde meubelen zullen worden verkocht. Dit is een onderdeel van de inspanningen van Ikea om tegen 2030 een volledig circulaire onderneming te zijn. De winkel opent in ReTuna, het eerste exclusief tweedehands winkelcentrum ter wereld in de stad Eskilstuna.

Source: Retuna.se

De nieuwe IKEA zal in de ReTuna worden gevestigd.

ReTuna Återbruksgalleria is het eerste recyclingwinkelcentrum ter wereld en zorgt voor een revolutie in het winkelen op een klimaatvriendelijke manier. Oude artikelen krijgen een nieuw leven door reparatie en upcycling. Alles wat er wordt verkocht is ofwel gerecycled, geüpcycled of hergebruikt, dan wel biologisch of duurzaam geproduceerd.

Source: Ikea

IKEA test en ontwikkelt hier een duurzaam bedrijfsmodel voor de toekomst.

Dit najaar opent IKEA de deuren van haar eerste echte tweedehandswinkel in Zweden. Binnen kunnen bezoekers winkelen voor IKEA meubels en meubels die na reparatie en in hun oude glorie zijn hersteld – maar tegen een sterk gereduceerde prijs – een nieuw leven krijgen.

IKEA gebruikt dit woonwarenhuis om een duurzaam bedrijfsmodel voor de toekomst te testen en te ontwikkelen. Het doel is om tegen 2030 een volledig circulair bedrijf te worden, waar alle materialen hernieuwbaar en recyclebaar zijn. Daarnaast hoopt IKEA het voor klanten gemakkelijker te maken om de levensduur van hun meubels en producten te verlengen.

"Bij IKEA willen we een leidende rol spelen in de overgang naar een duurzamer en eerlijker Zweden. Als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken, moeten we onszelf uitdagen en onze ideeën in de praktijk testen. Klimaatverandering kan niet theoretisch worden opgelost, maar moet worden opgelost door middel van goede voorbeelden in het dagelijks leven", zegt Jonas Carlehed, hoofd duurzaamheid bij IKEA Zweden in een persverklaring.

Het is geen verrassing dat IKEA ervoor kiest om zijn eerste tweedehandswinkel in Eskilstuna te openen, want dit is de stad waar het ReTuna kringloopwinkelcentrum is gevestigd, dat sinds de opening vijf jaar geleden, internationaal de aandacht heeft getrokken. In tegenstelling tot andere winkelcentra herbergt ReTuna uitsluitend winkels die herbruikbare, biologische of duurzame producten verkopen.

Volgens de website IkeaHackers zal IKEA Västerås de tweedehandswinkel beheren en de winkel voorzien van geretourneerde en beschadigde producten. Vervolgens repareert het woonwarenhuis bij ReTuna en geeft spullen zo een nieuwe kans op een nieuw leven in een nieuwe woning.

Bron: IkeaHackers.net

Jonas Carlehed, hoofd duurzaamheid bij IKEA Zweden samen met Sofia Bystedt, directeur van ReTuna Återbruksgalleria. “Bij IKEA willen we niet alleen maar deel uitmaken van de duurzaamheidsbeweging, maar willen we die ook leiden. Als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen bereiken, moeten we onszelf uitdagen en onze ideeën testen. De klimaatcrisis kan niet theoretisch worden opgelost, maar moet in de praktijk worden opgelost,” – Jonas Carlehed. Source: Henrik Mill/IkeaHackers

IKEA wil de totale impact op het klimaat tegen 2030 met gemiddeld 70% per product verminderen.

IKEA heeft al eerder gezegd dat het wereldwijd zou beginnen met het verhuren en recyclen van meubels als onderdeel van een milieuvriendelijke aanpak van de problemen die het betaalbare en bouwpakket bedrijfsmodel van IKEA met zich meebrengt, wat leidt tot overconsumptie en afval.

Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2030 de totale impact op het klimaat met gemiddeld 70% per product te hebben verminderd.

De tweedehandswinkel, een testproject dat regelmatig opnieuw zal worden geëvalueerd, zal worden bevoorraad met beschadigd en gerepareerd meubilair en woninginrichtingsartikelen van een nabijgelegen Ikea-winkel.

Het bedrijf is in elke winkel al begonnen met het repareren en het opnieuw verpakken van producten die tijdens het vervoer zijn beschadigd, en zal het klanten de mogelijkheid bieden om producten terug te sturen – inclusief meubilair – voor wederverkoop of donatie aan liefdadigheidsinstellingen.

Bron: TheLocal.se

Werelds eerste Recycle Mall - ReTuna in Zweden Welkom bij 's werelds eerste Recycle Mall! Een winkelcentrum dat alleen gerecyclede en hergebruikt artikelen verkoopt! Gecoproduceerd door Guerrilla Foundation.

In 2019 is Ikea een proefproject gestart met het leasen van meubilair. Source: Facebook/RobGreenfield

IKEA OPENT WINKEL MET TWEEDE HANDS ARTIKELEN EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Ikea opent winkel met tweede hands artikelen maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 8 – WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI

Iedereen die kan werken, zou de mogelijkheid moeten hebben om dit te doen, onder fatsoenlijke omstandigheden. SDG 8 richt zich daarom op waardig werk voor iedereen en inclusieve en duurzame economische groei. 

Lees hier meer over SDG 8 – waardig werk en economische groei. 

Source: None

SDG 10 – ONGELIJKHEID VERMINDEREN

Tussen, maar ook binnen landen, is de inkomensongelijkheid toegenomen. Niet alleen in ontwikkelingslanden, ook in ontwikkelde landen wordt de kloof tussen arm en rijk groter. 

Lees hier meer over SDG 10 – minder ongelijkheid

Source: None

SDG 12 – VERANTWOORDE CONSUMPTIE EN PRODUCTIE

Het produceren en consumeren van goederen kan en moet anders: het gebruik van vervuilende energiebronnen moet worden teruggeschroefd, verspilling moet worden geminimaliseerd en we moeten de verschuiving maken naar een groene levensstijl. Daar draait SDG 12 om. 

Lees hier meer over SDG 12 – verantwoorde productie en consumptie

Maak impact

Repair cafés

Repair Cafés zijn gratis ontmoetingsplekken waar dingen (samen) worden gerepareerd en waarmee voorkomen wordt dat duizenden dingen van fietsen tot kleren, op de vuilnisbelt terechtkomen.