Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Utrecht is op weg om ‘s werelds bijvriendelijkste stad te worden

6 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: Mark van Veen

Utrecht is in het voorjaar van 2019 erkend door Nederland Zoemt als een bijvriendelijke gemeente. De erkenning werd meteen als startpunt genomen voor een campagne voor de wilde bijen.

Bijenhotel

Bijen zijn belangrijk voor mens en natuur. Daarom heeft de Gemeente Utrecht rondom een reclamemast langs de A2 een groot hotel gemaakt voor bijen en andere insecten. 

Aan de 28-meter hoge mast zit een stalen honingraatstructuur met zo’n 200 nestkasten voor bijen en vlinders. Deze kasten zijn gemaakt door Utrechters met een afstand tot de arbeidsmarkt. Rondom het bijenhotel is een bloemweide van 7.000 vierkante meter met meer dan 40 inheemse bloemsoorten aangelegd.

Volgens wethouder Kees Diepeveen zijn bloemen en planten in en om de stad belangrijk. Hierdoor ontstaat er namelijk een beter leefgebied voor insecten en dieren. “Dit bijenhotel met daaronder een bloemenveld van 7.000 m2 is een bijzonder natuur inclusief ontwerp, dat helpt bij het beschermen van bijen en bijdraagt aan de biodiversiteit.”

Wilde bijen zoeken stuifmeel en nectar in een straal van 200 meter van hun nest. Een veld van 7000 m2 aan bloemen zorgt voor genoeg voedsel. Ook is er zand en zijn er heuveltjes voor de bijen die een nest in de grond maken.

Bijen hebben het moeilijk: de helft van de 360 soorten in Nederland is bedreigd. In Utrecht leven 100 bijensoorten, ook zeldzame soorten. Een bijenhotel met een bloemenveld helpt bij het beschermen van bijen. Bijen zorgen ervoor dat er veel verschillende planten blijven bestaan.

Bron: Gemeente Utrecht

Source: Mark van Veen

Van bushalte naar bijenhalte

In Utrecht beschikken inmiddels 316 bushaltes over een groen dak en de bijen zijn er gek op. Dat ziet er niet alleen fantastisch uit, maar het groene dak vangt ook nog eens fijnstof af, het slaat regenwater op en zorgt in de zomer voor verkoeling. 

Meer biodiversiteit. De groene daken van de Utrechtse bushaltes dragen bij aan een grotere biodiversiteit in de stad en ondersteunen zo het leven van insecten als bijen en hommels.

Sedumplanten. De daken bestaan voornamelijk uit sedumplanten. Ze worden onderhouden door gemeentewerkers, die de bushaltes regelmatig in hun elektrische voertuigen bezoeken


Bron: Brightvibes / Gemeente Utrecht

Source: Brightvibes.com
Utrecht is goed op weg 's werelds meest bijvriendelijke stad te worden. Utrecht is goed op weg 's werelds meest bijvriendelijke stad te worden.
Met, onder andere dit gigantische bijenhotel, is Utrecht bijzonder goed op weg 's werelds meest bijvriendelijke stad te worden. En hier heeft iedereen baat ? ? Source: Brightvibes.com

Wilde bloemen langs de kant van de weg als toevluchtsoord voor bijen en insecten

Deze met wilde bloemen bedekte berm in Utrecht ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook veel voordelen, zoals het voorkomen van overstromingen en het stimuleren van de biodiversiteit in de stad door het bieden van een habitat voor insecten zoals ’s werelds belangrijkste levende wezen… de bij!

De belangrijkste voordelen van wilde bloemenweiden zijn ecologisch, economisch en esthetisch. Naast het feit dat het een stedelijk toevluchtsoord is voor allerlei soorten insecten en bestuivers, helpen wilde bloemweiden ook de vervuiling te verminderen door het opvangen en filteren van vervuilende stoffen in de lucht.

Bovendien draagt deze wilde berm in belangrijke mate bij aan het voorkomen van de opbouw van grondwater; een zeer reële zorg in een land dat voor een derde onder de zeespiegel ligt. De bedding is in een "kanaal" veranderd, waardoor het regenwater in de grond kan zakken. Deze constructie heet een wadi; de naam verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal; zie wadi, en is ook een acroniem van Water Afvoer Drainage Infiltratie

Bron: Brightvibes / RTV-Utrecht

Source: Brightvibes.com
Source: Gemeente Utrecht

Groendak

Een groendak is goed voor een gezonde en leefbare stad. De stad kan daardoor beter tegen problemen met het klimaat. Het helpt om wateroverlast te voorkomen en zorgt dat we minder last hebben van hitte.

Groendaken zijn niet alleen geluid- en warmte-isolerend maar zorgen ook voor het optimaal vasthouden van regenwater en kunnen door dieren en planten als ecologische stapsteen gebruikt worden.

De gemeente Utrecht geeft hier subsidie voor. Een goed moment om een groendak aan te leggen is als uw oude dakbedekking versleten is. Of als u toch uw dak met asbest moet vervangen.

Van bushalte naar bijenhalteSource: Brightvibes

Geveltuintjes

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Hebt u geen voortuin? Dan is een geveltuintje helemaal geschikt. 

Geveltuinen maken niet alleen je straat mooier, ze geven je een goed gevoel. Onderzoek toont aan dat een groene omgeving goed is voor je humeur en je gezondheid.
Geveltuinen brengen meer natuur in de stad. Vogels en insecten vinden er lekkers, maken er een nest of rusten er uit op doortocht.
Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen: In de zomer koelen planten de stad af. Dat effect is welkom want stenen en asfalt absorberen veel zonlicht en maken de stad warmer.
Geveltuinen zorgen voor betere luchtkwaliteit: planten produceren zuurstof en filteren fijn stof.
Gevelplanten beschermen je huis tegen weer, wind en hitte. Ze helpen je huis te isoleren. Zo zorgen stevige bladhoudende klimplanten in de winter ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt. Terwijl ze het huis in de zomer helpen koel te houden.

Zie hier een aantal plant ideëen voor jouw geveltuin 

Bron: Gemeente Utrecht

Maak zelf een bijenhotel

Er zijn tegenwoordig veel te weinig plekken waar insecten een nest kunnen maken. Help ze een handje en maak een insectenhotel! Ga je voor een simpel hotel of een super-de-luxe droomhotel? We laten zien hoe je de verschillende varianten maakt.

Op deze pagina van Natuurmonumenten zie je hoe je snel en makkelijk verschillende bijenhotels kunt maken:         Zo maak je een bijenhotel.

Source: Natuurmonumenten.nl

Toekomst

Groene terrassen

Er is veel groen op en rond de gebouwen van Bellevue. Er komen gemeenschappelijke binnentuinen. Op de balkons van de appartementen en de daken van de valleiwoningen komen plantenbakken met veel groen. In de gevels komen kastjes voor vogels, vleermuizen, bijen en vlinders.

De groene omgeving is openbaar voor iedereen, ook komt er ruimte voor de schapen van stal Thamen om te grazen.

Bron: Gemeente Utrecht

Source: Gemeente Utrecht

BIJVRIENDELIJKSTE STAD IS UTRECHT EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Bijvriendelijkste stad is Utrecht maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 3 – GOEDE GEZONDHEID EN WELZIJN

Het kindersterftecijfer is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gedaald met 53% ten opzichte van 1990 en moedersterfte met 44%. Toch is hier, met name in ontwikkelingslanden, nog een wereld te winnen. Met SDG 3 wordt een goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden gepromoot.

Lees hier meer over SDG 3 – goede gezondheid en welzijn

Source: None

SDG 8 – WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI

Iedereen die kan werken, zou de mogelijkheid moeten hebben om dit te doen, onder fatsoenlijke omstandigheden. SDG 8 richt zich daarom op waardig werk voor iedereen en inclusieve en duurzame economische groei. 

Lees hier meer over SDG 8 – waardig werk en economische groei. 

Source: None

SDG 17 – PARTNERSCHAP OM DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN

Niemand kan alleen de wereld mooier maken. Daarom is de laatste SDG in de lijst, SDG 17, gericht op samenwerking tussen regeringen, het bedrijfsleven en de maatschappij. Om partnerschappen te bevorderen, biedt SDG Nederland onder andere een online platform aan waar de verschillende betrokkenen elkaar kunnen vinden.

Lees hier meer over SDG 17 – partnerschap om de doelen te bereiken