Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Deze stad maakt van de berm een prachtig wild bloembed

3 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: Facebook/BrightVibes

Bloembedden langs de weg in Utrecht zien er niet alleen sensationeel uit, maar stimuleren ook de biodiversiteit van de stad door insecten te huisvesten, zoals een van belangrijkste levende wezens op aarde… de bij!

Wilde bloemen langs de kant van de weg als toevluchtsoord voor bijen en insecten

Deze met wilde bloemen bedekte berm in Utrecht ziet er niet alleen prachtig uit, maar heeft ook veel voordelen, zoals het voorkomen van overstromingen en het stimuleren van de biodiversiteit in de stad door het bieden van een habitat voor insecten zoals ’s werelds belangrijkste levende wezen… de bij!

UTRECHT - Steden moeten snel actie ondernemen tegen de toenemende overstromingen. Volgens ingenieur Tim van Hattum van de universiteit van Wageningen moeten gemeenten opnieuw worden ingericht om zogenaamde piekbuien op te vangen. Bloembedden zijn slechts één oplossing.
We krijgen natte voeten als steden niet snel groener worden UTRECHT – Steden moeten snel actie ondernemen tegen de toenemende overstromingen. Volgens ingenieur Tim van Hattum van de universiteit van Wageningen moeten gemeenten opnieuw worden ingericht om zogenaamde piekbuien op te vangen. Bloembedden zijn slechts één oplossing. Source: Facebook/BrightVibes

Nederlandse stad brengt drukke weg tot leven en de bijen zijn er dol op!

De belangrijkste voordelen van wilde bloemenweiden zijn ecologisch, economisch en esthetisch. Naast het feit dat het een stedelijk toevluchtsoord is voor allerlei soorten insecten en bestuivers, helpen wilde bloemweiden ook de vervuiling te verminderen door het opvangen en filteren van vervuilende stoffen in de lucht.

Bovendien draagt deze wilde berm in belangrijke mate bij aan het voorkomen van de opbouw van grondwater; een zeer reële zorg in een land dat voor een derde onder de zeespiegel ligt. De bedding is in een "kanaal" veranderd, waardoor het regenwater in de grond kan zakken. Deze constructie heet een wadi; de naam verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal; zie wadi, en is ook een acroniem van Water Afvoer Drainage Infiltratie

Utrecht stond al in 2019 wereldwijd in de belangstelling toen het 319 bushaltes veranderde in "bijenstops" met groene daken. De daken hebben voornamelijk sedumplanten. Ze worden onderhouden door gemeentelijke werkers die in elektrische voertuigen rondrijden.

Afgelopen zomer publiceerde BrightVibes een artikel over de stad Rotherham in Zuid-Yorkshire, die de afgelopen zes jaar wilde bloemen heeft geplant langs 13 kilometer aan snelwegen.

Naast dat het een sensationele kleurenpracht oplevert gedurende de hele zomermaanden, biedt het een stedelijke habitat voor vele insecten, waaronder bijen. Geweldig nieuws voor het milieu, en dit plan helpt de gemeente ook om ruim 25.000 euro aan maaikosten per twee jaar te besparen.

Is dit ook iets voor jouw stad?

Nederlandse steden moeten snel actie ondernemen tegen de toenemende overstromingen.

WADI:

Steden moeten haast maken met maatregelen tegen de toenemende wateroverlast. Volgens ingenieur Tim van Hattum van de universiteit in Wageningen moeten gemeenten opnieuw ontworpen worden om zogeheten piekbuien te kunnen opvangen.

Met regelmaat zijn in de zomer of lente enorme hoosbuien in Nederland door de klimaatverandering. De riolering kan die hoeveelheid water niet zo snel verwerken, waardoor straten onder water staan en soms de huizen onderlopen. Om dat te voorkomen kun je als gemeente veel meer doen.

Van Hattum: "In algemene zin komen we er steeds meer achter dat het vergroenen van de stad een heel effectieve maatregel is om je stad klimaatbestendig te maken en tegelijkertijd de leefbaarheid van die stad te vergroten."

Van Hattum pleit vooral voor meer groen in de stad. Er is dus in de stad Utrecht meer nodig om de stad waterbestendig te maken. Waar het maar kan legt de gemeente wadi’s aan, zoals bij de Eykmanlaan. De middenberm is daar geen gewone berm meer, maar er ligt nu een lange geul tussen de twee rijbanen in. Een zogeheten wadi, waar het water opgevangen wordt en langzaam de grond in zakt.

Michiel Rijsdijk van de gemeente Utrecht: "Die kuil zorgt voor berging, dus daar kan het water net zoals in een bad even blijven staan en langzaam de bodem intrekken."

Volgens Tim van Hattum van de Wageningse universiteit een prima oplossing zo’n wadi, maar het mag allemaal wel wat sneller gaat: "Alle gemeenten moeten enorm aan de bak om met dit probleem om te gaan. Maar al die maatregelen die ze moeten nemen en zeker als het gaat om groene maatregelen zijn tegelijkertijd een enorme kans om je stad mooier, aantrekkelijker en prettiger te maken om in te wonen."

Bron: RTV-Utrecht

De riolering kan die hoeveelheid water niet zo snel verwerken, waardoor straten onder water staan en soms de huizen onderlopen. Om dat te voorkomen kun je als gemeente veel meer doen.
Met regelmaat zijn in de zomer of lente enorme hoosbuien in Nederland door de klimaatverandering. De riolering kan die hoeveelheid water niet zo snel verwerken, waardoor straten onder water staan en soms de huizen onderlopen. Om dat te voorkomen kun je als gemeente veel meer doen. Source: Facebook/BrightVibes
Ook kijkt de gemeente naar de bestrating, want asfalt laat niet veel water door. In de wijk Zuilen aan het Vechtplantsoen is waterdoorlatende bestrating aangelegd. Zo op het eerste oog ziet het eruit als een gewone klinkerstraat.
De gemeente Utrecht wil de stad waterproof maken door meer groen aan te leggen langs de straten en tussen de woningen. Ook kijkt de gemeente naar de bestrating, want asfalt laat niet veel water door. In de wijk Zuilen aan het Vechtplantsoen is waterdoorlatende bestrating aangelegd. Zo op het eerste oog ziet het eruit als een gewone klinkerstraat. Source: Facebook/BrightVibes
Maak impact

Utrecht heeft haar bushaltes ? getransformeerd tot bijenhaltes ?

In Utrecht beschikken inmiddels 316 bushaltes over een groen dak. Dat ziet er niet alleen fantastisch uit, maar het groene dak vangt ook nog eens fijnstof af, het slaat regenwater op en zorgt in de zomer voor verkoeling. <br /> <br /> Het is een van de vele maatregelen die zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren. Wist je dat na roken, een ongezonde omgeving de tweede oorzaak van ziektes in Nederland is?