Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Utrecht heeft haar bushaltes ? getransformeerd tot bijenhaltes ?

2 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: BrightVibes

In Utrecht hebben inmiddels 316 bushaltes een groen dak en de bijen zijn er gek op!

van bushalte naar bijenhalte

In Utrecht beschikken inmiddels 316 bushaltes over een groen dak. Dat ziet er niet alleen fantastisch uit, maar het groene dak vangt ook nog eens fijnstof af, het slaat regenwater op en zorgt in de zomer voor verkoeling. 

Het is een van de vele maatregelen die zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit in Utrecht te verbeteren. Wist je dat na roken, een ongezonde omgeving de tweede oorzaak van ziektes in Nederland is? 

Bekijk de video onderaan dit artikel

De groene daken van de Utrechtse bushaltes dragen bij aan een grotere biodiversiteit in de stad en ondersteunen zo het leven van insecten als bijen en hommels.
Meer biodiversiteit De groene daken van de Utrechtse bushaltes dragen bij aan een grotere biodiversiteit in de stad en ondersteunen zo het leven van insecten als bijen en hommels. Source: BrightVibes
De daken bestaan voornamelijk uit sedumplanten. Ze worden onderhouden door gemeentewerkers, die de bushaltes regelmatig in hun elektrische voertuigen bezoeken.
Sedumplanten De daken bestaan voornamelijk uit sedumplanten. Ze worden onderhouden door gemeentewerkers, die de bushaltes regelmatig in hun elektrische voertuigen bezoeken. Source: BrightVibes
De bushaltes zijn uitgerust met efficiënte LED verlichting en een bamboe bank.
LED verlichting De bushaltes zijn uitgerust met efficiënte LED verlichting en een bamboe bank. Source: BrightVibes

Betere bussen.

Utrecht heeft recentelijk 10 diesel-bussen vervangen door elektrische bussen. In 2028 zullen er in Utrecht alleen nog maar CO2 neutrale bussen rijden. In de tussentijd  stimuleert Utrecht haar buschauffeurs om hun rijstijl aantepassen naar een meer milieuvriendelijke rijstijl. De bussen registreren hoe efficiënt en comfortabel elke buschauffeur zijn of haar bus bestuurt. Op basis van deze rijgegevens kunnen de chauffeurs prijzen "winnen" als ze schoner, comfortabeler en veiliger rijden.

Utrecht breidt haar arsenaal aan elektrische bussen uit. De gebruikte elektriciteit wordt geleverd door windmolens.
Meer elektrische bussen Utrecht breidt haar arsenaal aan elektrische bussen uit. De gebruikte elektriciteit wordt geleverd door windmolens. Source: Provincie Utrecht
Inwoners van Utrecht worden gestimuleerd hun daken tot groene daken te tranformeren en kunnen hiervoor speciale subsidies aanvragen.
Je eigen groene dak Inwoners van Utrecht worden gestimuleerd hun daken tot groene daken te tranformeren en kunnen hiervoor speciale subsidies aanvragen. Source: Utrecht.nl
Deze stad heeft haar bushaltes ? in bijhaltes ? veranderd? Utrecht beschikt inmiddels over 316 bushaltes met een groen dak en de bijen zijn er gek op. Source: Facebook BrightVibes

En steken die bijen niet?

De bijen zullen eerder aangetrokken worden tot de planten en bloemen, die zich op het dak bevinden, dan tot de mensen die er onder zitten. En bijen zijn, zoals je hier kunt lezen, niet agressief. Ze worden vaak verward met de agressievere wesp, maar er is geen enkele reden om bang te zijn voor de bijen op de groene daken van deze bushaltes. 

Maak impact

Hoe kun je de bijen helpen

Zo kun je de bijen in 8 praktische stappen helpen.

Praat mee Login of Registreer om te reageren
Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties