Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Hoe bedrijven helpen in coronatijd

7 min leestijd

Betere Samenleving
Source: DSM

Grote bedrijven zetten de productie van hun reguliere producten stil en gebruiken hun productielijn en logistiek om producten te maken waar een groot tekort aan is.

Steeds meer grote concerns maken producten waar momenteel een tekort aan is

 Steeds meer bedrijven willen hun steentje bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus. Vele bedrijven passen in deze corona-crisis hun bedrijfsmodel aan, zetten extra mensen in, stellen hun fabrieken en logistiek beschikbaar en schakelen in hun productieproces over op producten waar op dit moment een tekort aan is. 

Maar er zijn meer mooie bedrijfsinitiatieven. Hieronder hebben we er een paar op een rij gezet.

Huawei schenkt 800.000 mondkapjes aan Nederland Source: None

Huawei schenkt 800.000 mondkapjes

Er is momenteel een flink tekort aan mondkapjes in Nederland, dat komt door de enorme wereldwijde vraag. Gelukkig schenkt het Chinese telefoonbedrijf Huawei meer dan 800.000 mondkapjes aan Nederland.

Zondag 22 maart kwamen de eerste 200.000 Huawei-mondkapjes per luchttransport aan in Nederland. Hugo de Jonge (Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nam afgelopen zondag dan ook symbolisch de eerste lading mondkapjes aan.

De meeste mondkapjes die gedoneerd worden vanuit het buitenland worden centraal opgenomen in één systeem, vanuit daar kunnen ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen, GGD- en GGZ instellingen, gehandicapten-zorgorganisaties en andere zorginstellingen de benodigde hoeveelheid aan mondkapjes aanvragen om corona-patiënten goed te kunnen behandelen.

Bron: DutchITchannel

Ben je een zorginstelling die mondkapjes nodig heeft, of kan je helpen om ze te leveren? Deze website MondKapjesNodig.nl brengt vraag & aanbod bij elkaar.

Source: None
DSM maakt extra desinfectiemiddelen voor strijd tegen coronavirus Source: None

DSM produceert desinfectiemiddelen en schenkt het aan zorgmedewerkers

Chemiereus DSM is de zorgsector te hulp geschoten door extra desinfectiemiddel te gaan produceren. De eerste duizend liter is inmiddels gereed, liet Hugo de Jonge – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – weten op Twitter. 

Door het coronavirus is er een groot tekort aan onder andere mondkapjes en desinfectiemiddel in de zorg. Het chemieconcern, dat zit gevestigd in Heerlen, had al eerder aangegeven graag te willen helpen. Inmiddels is de eerste hulp dus in gang gezet.

Voor de productie werkt DSM samen met Avandis, een fabrikant uit Zoetermeer, zodat het tekort aan de ontsmettende gel weggewerkt kan worden. Ook Shell helpt mee: zij stellen gratis 2,5 miljoen liter grondstof ter beschikking, waardoor we volgens De Jonge zes maanden vooruit kunnen.

De overheid zal de ontsmettingsmiddelen komende week verspreiden onder ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. DSM neemt de kosten voor eigen rekening en schenkt de middelen aan de overheid in de strijd tegen het coronavirus.

De afgelopen dagen heeft DSM extra productiecapaciteit en mensen vrijgemaakt op de productielocatie van DSM in Waalwijk om grote hoeveelheden desinfectiemiddelen te maken en daarmee tekorten in Nederland te voorkomen. DSM vult 260.000 flessen van 500ml met behulp van een bottelaar, waarna de overheid ze kan distribueren. 

DSM wil, net als veel andere bedrijven en overheden, alle zeilen bijzetten om te helpen waar het kan om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Bron:Limburg24.nl

Source: None

Elkaar op weg helpen in corona-tijd: gratis en goedkope autohuur

Autoverhuurder Diks probeert met een nieuwe initiatief er ook voor anderen te zijn. Vooral voor mensen die anderen helpen én mensen met vitale beroepen. De verhuurder uit de regio Amsterdam die ook in Zuid-Holland actief is, stelt namelijk 50 auto’s ter beschikking voor goede doelen en mensen in nood.

Mensen die initiatieven ontplooien om anderen te helpen, kunnen bij Diks aankloppen voor een gratis huurauto. ‘Denk aan bloemenkwekers die hun bloemen schenken aan bejaardenhuizen en die weg willen brengen’, zegt Alexander Zwaan, die noodgedwongen thuis werkt in Hillegom.

‘Volgende week woensdag gaan we met mensen van de ING-bank met 50 busjes naar de bloemenveiling in Aalsmeer. Daar halen we bloemen op die anders worden doorgedraaid, en die worden verdeeld onder bejaarden.’

Zorgmedewerkers en andere professionele hulpverleners kunnen een huurauto gebruiken tegen kostprijs. ‘Verpleegkundigen, mensen van de brandweer of politie. Als ze met zijn tweeën moeten werken en ze hebben maar één auto, en ze willen geen risico lopen in het openbaar vervoer, dan kunnen ze ons bellen.’

‘Zaken die voorheen vanzelfsprekend waren, zijn plotseling omringd door onzekerheid. Ook mobiliteit is hiervan een voorbeeld. Daarom is het ons doel om iedereen op weg te helpen.’ Maar Diks zit toch alleen in Amsterdam en omstreken? ‘We hebben klanten in het hele land. Voor mijn part komen ze uit Limburg.’

Diks voor elkaar

Net als zoveel bedrijven merkt Diks dat de economie stilstaat. De verhuur van auto’s is enorm ingezakt. Een paar honderd auto’s staan stil, alleen al van dit ene bedrijf. Verdeeld over de vestigingen staan ze achter de hekken.

‘Dan kun je ze maar beter voor een paar euro laten rijden’, zegt Zwaan. ‘Het is in tijden als deze ontzettend belangrijk dat we elkaar op weg helpen.’ Onder het motto: Diks voor elkaar.

Bron: Omroepwest.nl

Source: (Photo by Cristina Arias/Cover/Getty Images)GETTY IMAGES

Inditex / ZARA doneert mondkapjes en ziekenhuiskleding

Inditex, het moederbedrijf van onder meer kledingketen Zara geeft aan dat ze haar fabrieken en logistieke teams beschikbaar stelt voor de Spaanse regering.

Het moederbedrijf van modemerken als Zara en MangoInditex maakte bekend mondkapjes en ziekenhuiskleding te produceren voor coronapatiënten en mensen uit de zorgverlening in Spanje. Het bedrijf zal zijn fabrieken en logistieke teams beschikbaar stellen aan de Spaanse regering om de broodnodige maskers te doneren. In een verklaring van een bedrijfsvertegenwoordiger legt Inditex uit dat het "minstens één keer per week materialen zal leveren".

Bron: BrightVibes

Source: None

Jumbo maakt boodschappenpakketten voor zorgmedewerkers in ziekenhuis Den Bosch

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is vrijdag een mobiel Pick Up Point ingericht door Jumbo. Twee keer per dag kunnen zorgmedewerkers boodschappen afhalen. Vrijwilligers van Jumbo stellen de pakketten samen.

De pakketten bevatten producten voor drie maaltijden per dag voor twee personen voor twee tot drie dagen. De boodschappen worden in het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch ingepakt. 

Het is een initiatief van Lusiana Jansen – Druijts, shopmanager bij Jumbo. Zo grijpen zorgmedewerkers niet mis in de supermarkt. 

Bron: https://www.ad.nl/den-bosch/jumbo

Source: None

Nivea gaat medische desinfecteermiddelen produceren.

In de strijd tegen het coronavirus gaat Beiersdorf/ Nivea 500 ton ontsmettingsmiddel produceren. Beiersdorf start in deze corona-crisis met de productie van medische desinfecteermiddelen. In de eerste fase moet er minstens 500 ton worden geproduceerd. De fabriek in Waldheim zal voor dit doel worden gebruikt. Eigenlijk worden daar producten als Nivea en Florena geproduceerd. 

Beiersdorf is ook van plan om het desinfectiemiddel te produceren in zijn productievestigingen in Hamburg en Tres Cantos bij Madrid, de Groep kondigde dit donderdag aan in Hamburg. In nauwe samenwerking met de plaatselijke autoriteiten worden de middelen ter beschikking gesteld van instellingen en beroepsgroepen die tegen het coronavirus werken.

bron: freiepresse.de

Source: None

LVMH legt de productie van Dior en Givenchy parfums stil en maakt gratis handgel

Het grootste luxeconglomeraat van beautyproducten ter wereld, LVMH, legt tijdelijk de productie van onder andere Dior, Guerlain en Givenchy parfums neer. En niet zonder reden. In plaats van parfum gaan ze desinfecterende handgel maken. Deze handgel gaan ze vervolgens gratis leveren aan allerlei gezondheidsorganisaties in Frankrijk. 

Op 15 maart bracht het bedrijf een verklaring naar buiten van de oprichter en bestuursvoorzitter van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Bernard Arnault. Hij vertelt dat ze tot dit besluit zijn gekomen omdat er een dreigend tekort aan desinfecterende handgel in Frankrijk is. De productie van de handgels gaat op 16 maart al in zodat ze de handgel zo snel mogelijk leveren aan Franse gezondheidsorganisaties.


Bron: nsmbl.n

Source: Uncommon Creative Studio for BrewDog

Bierbrouwer maakt gratis handgel

De Schotse brouwerij BrewDog wil zijn steentje bijdragen om het Coronavirus te bestrijden. Zij hebben een desinfecterende handgel geïntroduceerd met de naam ‘Punk Sanitiser’. Dit is een verwijzing naar hun Punk IPA. James Watt, oprichter van de brouwerij, benadrukt op Twitter dat de handgel vrij is te verkrijgen voor hen die het nodig hebben en dat BrewDog het product dus niet gaat verkopen.

Bron: biernet.nl

Source: foto: Reuters

Autofabrikant Ford gaat beademingsapparatuur maken

Autofabrikant Ford legt zich toe op de productie van beademingsapparatuur. Ford trekt daarin samen op met onder meer industrieel concern 3M en zorgtechnologiebedrijf GE Healthcare.

In navolging van Tesla, General Motors (GM), Jaguar Land Rover en Toyota gaat nu ook Ford medische apparatuur produceren. De Amerikaanse autofabrikant gaat een versimpelde versie van de beademingsapparatuur van GE Healthcare produceren.

Doordat Ford bij die productie betrokken wordt moet er sneller en meer tegelijk geproduceerd kunnen worden. Tegelijkertijd werkt 3M met Ford samen om meer beademingsmachines met luchtfilters te maken.

bron: https://www.hln.be/geld/economie/ford-gaat-beademingsapparaten-produceren~a8eb414f/

Source: Photo Credit: Shutterstock.com

Dyson gaat tijdelijk medische apparatuur maken

Dyson, de Britse fabrikant van onder andere stofzuigers, gaat zich samen met het lucht- en ruimtevaartbedrijf Rolls Royce toeleggen op de productie van medische ventilatoren voor patienten met ademhalingsproblemen. Er gaat een tekort ontstaan aan essentiële medische apparatuur.

Ook tech-ondernemer Elon Musk wil met Tesla beademingsapparatuur gaan maken.

Elon Musk heeft woensdag de fabriek van Tesla in Fremont op een laag pitje moeten zetten op last van de autoriteiten, maar dat betekent niet dat hij op zijn handen gaat zitten. In een tweet biedt hij aan beademingsapparatuur te gaan maken, zodra de gezondheidszorg daar behoefte aan heeft. ‘Als daar een tekort aan is, doen we het. Tesla maakt auto’s met verfijnde luchtbehandelingssystemen, SpaceX maakt ruimtevaartuigen met life support systems.


bron: dailymail.co.uk

Maak impact

Creatief ondernemen tijdens de corona-crisis

Het coronavirus legt momenteel wereldwijd het leven plat, en dat heeft grote gevolgen. Ook voor culturele organisaties, kunstenaars en creatieven. Stichting Cultuur + Ondernemen heeft een aantal tips verzameld om je zo ondernemend mogelijk door deze uitzonderlijke periode heen te slaan.