Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Mobiele navulstations helpen de inwoners van Mumbai om afvalvrij te worden

6 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: Refillable

Om de hoeveelheid verpakkingsafval in huishoudens te verminderen, biedt de in Mumbai gevestigde startup Refillable Store de mogelijkheid om thuisverzorgingsproducten, waaronder detergenten, in herbruikbare verpakkingen na te vullen.

Mumbai’s navul-bezorgdienst voor persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsproducten

Net als de melkboer vroeger, maar dan met zeep, afwasmiddel, detergenten enz. Hier vul je alleen wat je nodig hebt. Neem je eigen lege of halflege verpakking mee en zij vullen de rest aan. Je betaalt alleen voor wat je nodig hebt.  Briljant!

Een tuk-tuk, uitgerust met een navulmachine voor verschillende soorten vloerreinigers, ontsmettingsmiddelen, handwasmiddelen en wasmiddelen.
Refillable Store, een startup in Mumbai-Base, heeft een initiatief gelanceerd om te voorkomen dat verpakkingsafval op vuilnisbelten terechtkomt. Een tuk-tuk, uitgerust met een navulmachine voor verschillende soorten vloerreinigers, ontsmettingsmiddelen, handwasmiddelen en wasmiddelen. Source: Refillable

Lockdowns zorgen voor een toename van de hoeveelheid huishoudelijk wegwerpplastic

Toen in India meerdere lockdowns werden ingesteld om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, brachten de mensen meer tijd thuis door en lieten ze essentiële zaken zoals boodschappen en levensmiddelen aan huis leveren. Dit leidde tot een toename van de hoeveelheid wegwerpplastic die op huishoudniveau werd gegenereerd. Uit een onderzoek van Earth5R, een sociale milieuonderneming uit Mumbai, bleek dat het gebruik van wegwerpplastic in Mumbai, Bengaluru, Delhi en Pune met 47% was toegenomen.

Om dit probleem aan te pakken heeft Refillable Store, een startup in Mumbai-Base, een initiatief gelanceerd om te voorkomen dat verpakkingsafval op stortplaatsen terechtkomt. Ze introduceerden een service voor de levering van navulverpakkingen voor persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsproducten, waaronder wasmiddelen en schoonmaakmiddelen die regelmatig worden gebruikt.

Bron: TheBetterIndia

Het doel achter het initiatief is een circulaire economie tot stand te brengen en het geproduceerde verpakkingsafval te verminderen.
The Refill Revolution! Het doel achter het initiatief is een circulaire economie tot stand te brengen en het geproduceerde verpakkingsafval te verminderen. Source: Refillable

Het tot stand brengen van een circulaire economie om verpakkingsafval te verminderen

Veel Indiërs denken dat ze niet duurzamer kunnen worden om twee redenen: de kosten en het gemak. Dus, om het gemakkelijk te maken, kwamen vijf vrienden met een oplossing: een bestelwagen uitgerust met een navulmachine met verschillende soorten vloerreinigers, ontsmettingsmiddelen, handwasmiddelen en wasmiddelen.

"Consumenten kunnen gebruik maken van de service om reeds bestaande verpakkingen opnieuw te vullen met het product," vertelde Lokesh Sambhwani (24), een afgestudeerde aan het H.R College of Commerce and Economics, die dit initiatief samen met vier vrienden is gestart. Hij voegde eraan toe dat het doel achter het initiatief is om een circulaire economie te creëren en het geproduceerde verpakkingsafval te verminderen.

In 2019 ontwikkelden Lokesh Sambhwani en zijn vrienden - Purav Desai, Rahul Batra, Nishith Jardosh en Anupriya Nayyar - door technologie ondersteunde systemen om herbruikbare producten te traceren.
Lokesh Sambhwani en vrienden. In 2019 ontwikkelden Lokesh Sambhwani en zijn vrienden – Purav Desai, Rahul Batra, Nishith Jardosh en Anupriya Nayyar – door technologie ondersteunde systemen om herbruikbare producten te traceren. Source: Refillable

1000 LITER NAVULLEN

Al snel ging het team een samenwerking aan met vijf merken, waaronder Rossari, Herbal Strategi en Ecosys, om de grondstoffen te leveren. Het initiatief werd gelanceerd op Wereldmilieudag, 05 juni 2020, in de directe omgeving via mond-tot-mondreclame. Klanten zouden het aantal en de hoeveelheid producten moeten kiezen die ze nodig hebben en deze vooraf betalen. Op basis van het beschikbare tijdslot komt het team naar de locatie en vult de verpakkingen na.

"De verpakking kan van alles zijn, naar keuze van de klant. Het kan een plastic fles zijn of een glazen pot. Maar als ze die niet hebben, kunnen ze bij ons een herbruikbare stalen fles kopen. Als andere bewoners onze service ter plekke willen uitproberen, kunnen ze dat tijdens de bezorging doen en accepteren we online of contante betalingen," vertelt Lokesh aan The Better India.

In de toekomst hoopt het team samen te werken met merken als Unilever, Nivea en anderen om navullingen op hun producten aan te bieden.
Het team is een samenwerking aangegaan met vijf merken, waaronder Rossari, Herbal Strategi en Ecosys, om de grondstoffen te leveren. In de toekomst hoopt het team samen te werken met merken als Unilever, Nivea en anderen om navullingen op hun producten aan te bieden. Source: Refillable

De Refillable wagens hebben voorkomen dat 10.000 plastic flessen op stortplaatsen terechtkwamen

In een recent interview met The Better India vertelde het team hoe één van de hervulwagens ervoor heeft gezorgd dat 10.000 plastic flessen niet op de vuilnisbelt terecht zijn gekomen.

HERGEBRUIK VAN VERPAKKINGEN

De Refillable Store is gelanceerd onder een moederbedrijf genaamd Recube Circular Solutions. In 2019, toen in heel India een tijdelijk verbod op plastic werd ingesteld, kwamen Lokesh Sambhwani en zijn vrienden – Purav Desai, Rahul Batra, Nishith Jardosh, en Anupriya Nayyar – met een B2B-dienst genaamd Recube Circular Solutions. Ze bouwden op technologie gebaseerde systemen die herbruikbare producten traceren.

"We verkopen huishoudelijke producten in herbruikbare verpakkingen en houden die bij. Zodra ze leeg zijn, halen we ze op bij de gebruiker en sturen ze naar inzamelcentra waar ze worden schoongemaakt, ontsmet en opnieuw gevuld," aldus Lokesh.

Toen de pandemie uitbrak, moest het team haar strategie echter wijzigen om rechtstreeks op de consument te kunnen inspelen. In plaats van de flessen in te zamelen en ze naar recyclingcentra te sturen, bood het team aan het product opnieuw te vullen.

"Om meer gemak te bieden, zoals een boodschappen- of melkbezorgservice, kochten we een Bajaj-truck, bouwden die om met een navulstation. Het navulstation werd ontworpen met behulp van IoT-systemen en met de hulp van een interne ingenieur en een externe consultant met ervaring op dit gebied," aldus Lokesh.


Bron: TheBetterIndia

Vloerreiniger, ontsmettingsmiddel, wasmiddel, handwasmiddel, vaatwasmiddel, allesreiniger, luchtverfrisser, badkamerreiniger, glasreiniger, wasverzachter. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in meer dan één geur of ingrediëntenlijst.
Producten zijn onder andere: Vloerreiniger, ontsmettingsmiddel, wasmiddel, handwasmiddel, vaatwasmiddel, allesreiniger, luchtverfrisser, badkamerreiniger, glasreiniger, wasverzachter. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in meer dan één geur of ingrediëntenlijst. Source: Facebook/Refillable
De voordelen van een dergelijk systeem liggen voor de hand.
Gezond verstand overheerst. De voordelen van een dergelijk systeem liggen voor de hand. Source: Facebook/Refillable

Hoe bevalt de dienst?

Manali Joshi, een inwoner van Mumbai, werkt als bedrijfssecretaris voor een bedrijf dat gezondheidszorg beheert. Ze is actief bezig om minder afval te produceren en kwam via een Instagram-pagina in aanraking met de oplossing van Refillable.

Zij zegt: "Ik maak sinds december gebruik van hun service en het is zeer efficiënt. De prijs is vergelijkbaar met wat we in de winkel zouden kopen, maar er wordt geen afval geproduceerd. Door hun bezorgservice aan huis is het hele winkelproces gemakkelijker geworden."

Tot nu toe hebben ze 300 klanten in Mumbai bediend, 1.000 liter huishoudproducten nagevuld en voorkomen dat 10.000 flessen op vuilstortplaatsen terechtkwamen. In de toekomst hoopt het team samen te werken met marktleidende merken zoals Unilever, Nivea en meer om navullingen voor hun producten aan te bieden.

Bron: TheBetterIndia 

Vrij van chemicaliën - 100% biologisch afbreekbaar - Huisdiervriendelijk - Veganistisch. Nieuwe vloeistof in een volledig nieuwe hervulbare fles.
Bekijk de ingrediënten en kenmerken van de nieuwe vloerreiniger van #HerbalStrategi Vrij van chemicaliën – 100% biologisch afbreekbaar – Huisdiervriendelijk – Veganistisch. Nieuwe vloeistof in een volledig nieuwe hervulbare fles. Source: Facebook/Refillable
Deze mobiele navulstations helpen mensen in Mumbai duurzaam te worden Een fantastisch initiatief om de hoeveelheid verpakkingsafval in huishoudens te verminderen. ? Source: Facebook/BrightVibes

REFILLABLE EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Refillable maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 3 – GOEDE GEZONDHEID EN WELZIJN

Met SDG 3 wordt een goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden gepromoot.

Lees hier meer over SDG 3 – goede gezondheid en welzijn

Source: None

SDG 11 – DUURZAME STEDEN EN GEMEENSCHAPPEN

Steeds meer mensen wonen in steden. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee op het gebied van wonen, luchtkwaliteit en afvalbeheer. Door anders naar reststromen te kijken, laat De Clique zien dat een groot deel van het stedelijke afval hergebruikt kan worden en draagt zo bij aan het behalen van SDG 11.

Lees hier meer over SDG 11 – duurzame steden en gemeenschappen

Source: None

SDG 12 – VERANTWOORDE PRODUCTIE EN CONSUMPTIE

Het produceren en consumeren van goederen kan en moet anders: het gebruik van vervuilende energiebronnen moet worden teruggeschroefd, verspilling moet worden geminimaliseerd en we moeten de verschuiving maken naar een groene levensstijl. Daar draait SDG 12 om. 

Lees hier meer over SDG 12 – verantwoorde productie en consumptie

Maak impact

Dit is Zero Waste Nederland

We streven naar een wereld waarin afval niet bestaat.<br /> Geen afvallozingen naar land, water of lucht. Met zachte hand bewegen we de maatschappij in de goede richting. We dragen oplossingen aan waarmee consumenten, middenstanders, producenten en regelgevers vooruit kunnen. We zijn er dus voor iedereen.