Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Nieuw-Zeelands echtpaar schenkt 900 ha. privé natuurgebied aan stichting, zodat het wordt beschermd.

6 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: qeiinationaltrust.org.nz

Het echtpaar schenkt 900 hectare land aan de voet van de Remarkables Range in Nieuw-Zeeland, voor eeuwig aan het Queen Elizabeth II National Trust. Volgens het stel “voelde dit als het juiste om te doen”.

Remarkables Station aan stichting geschonken, zodat “alle Nieuw-Zeelanders er van kunnen genieten”

Een van de meest spectaculaire landschappen van Nieuw-Zeeland, dat miljoenen dollars waard is, wordt gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud om het te beschermen tegen ontwikkeling en om ervoor te zorgen dat het ongerept blijft voor de toekomstige generaties. Het echtpaar Dick en Jillian Jardine uit Queenstown geven 900 hectare van hun Remarkables Station aan de Queen Elizabeth II National Trust (QEII), die zich inzet voor de bescherming van het natuurlijk erfgoed van het land. Het ongerepte land ligt aan de voet van het Remarkables gebergte en grenst aan de rand van het Wakatipu-meer, een van de meest herkenbare landschappen van het land.

 Stuff

Dit gulle geschenk aan het land zal ervoor zorgen dat een belangrijke landschappelijke component aan de voet van de iconische Remarkables voor altijd onbedorven zal blijven. Source: qeiinationaltrust.org.nz

Schenking is enorm belangrijk voor het gebied van Wakatipu en Nieuw-Zeeland.

In het zuidwesten van het Zuidereiland wordt het iconische Queenstown-landschap, ten gunste van alle Nieuw-Zeelanders aan de Queen Elizabeth II National Trust (QEII) geschonken, zo werd op woensdag 25 november in Queenstown bekendgemaakt.

Dick en Jillian Jardine, eigenaren van Remarkables Station, willen het eigendom van 900 ha van het gebied aan het QEII schenken, zodat het aanzienlijke landschap en de biodiversiteit van het gebied wordt beschermd en voor alle Nieuw-Zeelanders behouden blijft.

Deze gulle gift aan de natie zal ervoor zorgen dat een belangrijke landschappelijke component aan de voet van de iconische Remarkables voor altijd ongerept zal blijven.

De gift is enorm belangrijk voor het Wakatipu gebied en een groot deel van Nieuw-Zeeland. Open landschappen in het Wakatipu-bekken zijn onder toenemende druk komen te staan door verkaveling en commerciële ontwikkeling, gedreven door de druk van bevolkingsgroei en toerisme.

De schenking van dit bezit komt ook op een moment dat de bescherming van de biodiversiteit en het bevorderen van een band met de natuur relevanter is dan ooit. De tijd die buitenshuis werd doorgebracht, hielp veel Nieuw-Zeelanders door de Covid-19 lockdown, en het tragere tempo van het leven zorgde ervoor dat velen de schoonheid van de natuur en het belang van de zorg voor iconische landschappen zoals deze op prijs wisten te stellen.

Bron: qeiinationaltrust.org.nz

Source: qeiinationaltrust.org.nz

De overdracht is in 2022, het is dan precies 100 jaar in het bezit van de familie Jardine.

Dick en Jillian Jardine zijn blij dat ze dit bijzondere stukje Nieuw-Zeelands landschap aan de zorg van QEII kunnen overlaten. 

"Dit land is al bijna een eeuw in de familie en we hebben geprobeerd om het steeds weer te verbeteren gedurende deze periode," zei Dick. Met QEII als de beheerder van dit land geeft het ons het comfort en de zekerheid om dit land met trots door te geven aan heel Nieuw Zeeland om van te genieten en te waarderen.

Remarkables Station is een goed beheerde en winstgevende boerderij. De geschonken grond is in vrije eigendom, momenteel verpacht als een boerderij, en dat zal in de afzienbare toekomst zo blijven.

QEII-voorzitter Bruce Wills zei dat QEII vereerd is om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen. "Dit is een buitengewoon gul geschenk aan Nieuw-Zeeland en een geschenk waar ook nog van genoten kan worden als wij er allemaal niet meer zijn," zei Wills.

"Het is spannend voor QEII om eigenaar te worden van deze prachtige plek, maar we onderkennen ook de enorme verantwoordelijkheid die op onze schouders rust om ervoor te zorgen dat het land voor toekomstige generaties wordt verzorgd, in overeenstemming met de wensen van Dick en Jillian."

"Het is ook een interessante gelegenheid voor ons om de integratie van de pastorale landbouw, het behoud, de publieke toegankelijkheid en de bescherming van het landschap op zo’n prominente en toegankelijke plaats te illustreren".

Het land zal officieel van eigenaar veranderen in 2022, hetgeen samenvalt met het 100-jarige bezit van de familie Jardine. Er zal ook een QEII-convenant op het eigendomsrecht worden geplaatst om de bescherming van dit belangrijke gebied verder te versterken.

Bron: qeiinationaltrust.org.nz

Dick woont al zijn hele leven op dit stuk land. “Het is mooi om uit de tijd te zijn dat we de boerderij runden. Vroeger kwamen we twee weken lang naar de wolschuur om alles op te ruimen. Ik heb daar veel goede herinneringen aan.” Source: qeiinationaltrust.org.nz

“Het idee is gewoon blijven hangen, het voelt als het juiste om te doen,”

De heer Jardine vertelde Radio Nieuw-Zeeland dat het land al bijna een eeuw in bezit is van de familie. "We hebben geprobeerd om het te verbeteren in deze periode. Het hebben van QEII als de beheerder geeft ons het comfort en de zekerheid om dit land met trots door te geven aan heel Nieuw Zeeland, om van te genieten en te waarderen".

Het echtpaar denkt al zo’n vier jaar na over wat ze met het land moeten doen."We hebben over dit idee nagedacht en het is gewoon blijven hangen, het voelt als het juiste om te doen. We willen dat het voor altijd blijft zoals het is, we willen niet dat er overal gebouwen of woningen komen."


Bron: RNZ.co.nz

Het land is in 1922 door de grootvader van Dick Jardine gekocht en de familie heeft schapen, runderen en, recentelijk, herten gehouden. Het echtpaar is bekend geworden door hun filantropische daden, waaronder uitgebreide ondersteuning van lokale kunstorganisaties. In 2016 schonken ze 4 hectare Woolshed Bay aan de University of Otago's Foundation Trust.
Het land is in 1922 door de grootvader van Dick gekocht. Het land is in 1922 door de grootvader van Dick Jardine gekocht en de familie heeft schapen, runderen en, recentelijk, herten gehouden. Het echtpaar is bekend geworden door hun filantropische daden, waaronder uitgebreide ondersteuning van lokale kunstorganisaties. In 2016 schonken ze 4 hectare Woolshed Bay aan de University of Otago’s Foundation Trust. Source: stuff.co.nz

ECHTPAAR SCHENKT NATUURGEBIED AAN STICHTING EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Echtpaar schenkt natuurgebied aan stichting maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 8 – WAARDIG WERK EN ECONOMISCHE GROEI

Iedereen die kan werken, zou de mogelijkheid moeten hebben om dit te doen, onder fatsoenlijke omstandigheden. SDG 8 richt zich daarom op waardig werk voor iedereen en inclusieve en duurzame economische groei. 

Lees hier meer over SDG 8 – waardig werk en economische groei. 

Source: None

SDG 13 – KLIMAATACTIE

De opwarming van de aarde zorgt steeds vaker voor overstromingen, droogte en andere extreme weersomstandigheden. Met SDG 13 wordt actie ondernomen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Lees hier meer over SDG 13 – klimaatactie

Source: None

SDG 17 – PARTNERSCHAP OM DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN

Niemand kan alleen de wereld mooier maken. Daarom is de laatste SDG in de lijst, SDG 17, gericht op samenwerking tussen regeringen, het bedrijfsleven en de maatschappij. Om partnerschappen te bevorderen, biedt SDG Nederland onder andere een online platform aan waar de verschillende betrokkenen elkaar kunnen vinden.

Lees hier meer over SDG 17 – partnerschap om de doelen te bereiken

Maak impact

SIR DAVID ATTENBOROUGH DEELT 5 MANIEREN WAAROP WE ONZE PLANEET KUNNEN REDDEN.

Hoe kunnen we de planeet helpen? Natuurhistoricus Sir David Attenborough deelt zijn boodschap over hoe we duurzame veranderingen kunnen doorvoeren en onze impact kunnen verminderen door ervoor te zorgen dat alles wat we doen, we voor altijd kunnen blijven doen.