Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Deze speciaal getrainde honden hebben 45 neushoorns gered van stropers.

6 min leestijd

Betere Samenleving
Source: Instagram/SeanViljoen

Deze “honden anti stroperij eenheid” is getraind om wilde dieren te beschermen en heeft tot nu toe 45 neushoorns gered van de illegale jacht en heeft de handhavingsteams geholpen om het ongekende aantal van 145 stropers in Zuid Afrika te vangen.

Speciaal getrainde honden hebben 45 neushoorns gered van stropers.

Een roedel honden in Zuid-Afrika, getraind om wilde dieren te beschermen, hebben tot nu toe het leven van 45 neushoorns gered van stropers. De groep begon als pup aan de training en leerde hoe om te gaan met de druk van operationele taken in de praktijk. Variërend van bloedhonden tot beagles, en getraind aan het Southern African Wildlife College in het Greater Kruger National Park, maken de honden deel uit van een anti-stroperij K9 fast response unit.

Ze kunnen met hoge snelheid, zelfs in het moeilijkste terrein, sporen zoeken; bij recente oefeningen hebben ze in twee uur tijd 30 kilometer afgelegd. Hun topsnelheden, regelmatig gemeten over korte afstanden, liggen rond de 40 kilometer per uur! Door gebruik te maken van luchtsteun om de honden te volgen, kunnen de rangers kostbare tijd winnen.
Er wordt gebruik gemaakt van niet aangelijnde honden, omdat ze veel sneller kunnen volgen dan een mens. Ze kunnen met hoge snelheid, zelfs in het moeilijkste terrein, sporen zoeken; bij recente oefeningen hebben ze in twee uur tijd 30 kilometer afgelegd. Hun topsnelheden, regelmatig gemeten over korte afstanden, liggen rond de 40 kilometer per uur! Door gebruik te maken van luchtsteun om de honden te volgen, kunnen de rangers kostbare tijd winnen. Source: Facebook/southernafricanwildlifecollege

Van bloedhonden tot beagles, de honden zijn een keerpunt in de strijd tegen stropers

De in Kaapstad gevestigde fotograaf Sean Viljoen deelde foto’s van de honden in actie op het South African Wildlife College.

De honden zijn getraind door K9 Master Johan van Straaten. "De gegevens die we verzameld hebben laten zien dat, sinds de speurhonden in februari 2018 operationeel zijn geworden, we ongeveer 45 neushoorns van de dood hebben gered", aldus Johan van Straaten.

Johan voegde eraan toe dat het succespercentage van de honden op ongeveer 68% ligt in de gebieden waar het South African Wildlife College patrouilleert. Een game-changer, zegt hij, dat zijn de niet aangelijnde speurhonden, die in staat zijn om met veel hogere snelheden sporen te zoeken dan een mens.


"In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 8.000 neushoorns aan stroperij verloren gegaan, waardoor het het zwaarst getroffen land is door de stroperij. Het project helpt het voortbestaan van de rijke biodiversiteit van zuidelijk Afrika en de wilde dieren te garanderen , waaronder de neushoorn, die zwaar is getroffen door de illegale jacht".

Stroperij is een groot probleem in Zuid-Afrika, waar 80% van de neushoornbevolking van de wereld leeft. Volgens het WWF worden Afrikaanse neushoorns nu geclassificeerd als kritisch bedreigd, omdat er nog slechts 5.000 van hen in het wild leven. Maar er is goed nieuws. Sinds 2015 heeft de liefdadigheidsinstelling ‘Save The Rhino’ een significante neerwaartse trend in het aantal sterfgevallen onder neushoorns geregistreerd.


Bron: TimesNowNews

Dit hondenras stamt af van een honderdjarige bloedlijn van honden die door trainers in Texas worden getraind om ontsnapte gevangenen te volgen en te vangen. Ze zijn snel, agressief en houden ervan om als een team te werken.
Trainer Johan Van Straaten laat Texaanse black and tan coonhounds los tijdens een oefening in Kruger. Dit hondenras stamt af van een honderdjarige bloedlijn van honden die door trainers in Texas worden getraind om ontsnapte gevangenen te volgen en te vangen. Ze zijn snel, agressief en houden ervan om als een team te werken. Source: Instagram/SeanViljoen

Vrijwel direct na aankomst in het park wisten de honden een groep stropers te vangen.

Het verhaal begon in 2017, toen Theresa Sowry, CEO van het Southern Africa Wildlife College, Joe Braman bezocht op zijn ranch in Zuid-Texas. Braman was politieagent, zakenman en cowboy zonder kennis van de stroperscrisis die zich in de halve wereld afspeelde, maar Sowry had gehoord dat Braman een special soort hond had getraind die een groot succes was bij de hulp om ontsnapte gevangenen te pakken. Ze wilde zelf zien of de dieren ook in het zuidelijkste puntje van Afrika van nut konden zijn.

Toen Braman in Zuid-Afrika aankwam, was het plan om eenvoudigweg de K9-eenheid van Kruger National Park te asseseren en een handvol honden te trainen – maar het project breidde zich snel uit naar een schaal die niemand had voorzien. Nadat hij had vastgesteld dat de trainingspraktijken in het land heel anders waren dan wat hij op zijn ranch thuis deed, keerde hij terug naar Texas om een groep honden te trainen die hij later terug zou kunnen brengen naar Kruger.

Bij terugkomst met zijn honden wist Braman niet wat hij kon verwachten, maar vrijwel direct na aankomst in het park wisten de honden een groep stropers te vangen die een neushoorn had gedood. Sindsdien is het aantal succesvolle aanhoudingen van stropers vertienvoudigd dankzij het werk van het K9-programma.Tijdens de COVID-19 pandemie gaat het werk van het K9-team gewoon door. 

Op 7 mei vierde het Southern African Wildlife College de eerste verjaardag van de black and tan hondenpups, geboren uit de oorspronkelijke honden die uit Texas kwamen, en zich over zes maanden bij de veteranen in het veld zullen voegen om bedreigde dieren te blijven beschermen.
Maar vanwege de lage snelheid van de man-hond duo's konden stropers vaak ontsnappen. Nadat de jachthonden uit Texas waren gekomen, nam het aantal arrestaties van stropers sterk toe.
In het begin gebruikten de handhavingsteams in het Kruger National Park van Zuid-Afrika vossenhonden neushoornstropers op te sporen. Maar vanwege de lage snelheid van de man-hond duo’s konden stropers vaak ontsnappen. Nadat de jachthonden uit Texas waren gekomen, nam het aantal arrestaties van stropers sterk toe. Source: SeanViljoen/NationalGeographic
In de gebieden waar het Southern African Wildlife College patrouilleert, ligt het slagingspercentage van de honden rond de 68% met zowel aangelijnde als niet aangelijnde speurhonden. Zonder honden lag dit percentage tussen de 3-5%.
Alles is beter met een hond. In de gebieden waar het Southern African Wildlife College patrouilleert, ligt het slagingspercentage van de honden rond de 68% met zowel aangelijnde als niet aangelijnde speurhonden. Zonder honden lag dit percentage tussen de 3-5%. Source: Instagram/SeanViljoen
Sindsdien is dankzij het werk van het K9-programma het aantal succesvolle aanhoudingen stropers vertienvoudigd.
Vrijwel direct na aankomst in het park wisten de honden een groep stropers te vangen die een neushoorn had gedood. Sindsdien is dankzij het werk van het K9-programma het aantal succesvolle aanhoudingen stropers vertienvoudigd. Source: Instagram/SeanViljoen
Hun inspanningen hebben in de regio van het Kruger National Park geleid tot de vangst van een
Deze honden beginnen met hun belangrijke werk, het beschermen van wilde dieren, als ze 18 maanden oud zijn. Hun inspanningen hebben in de regio van het Kruger National Park geleid tot de vangst van een “ongekende 145 stropers en de inbeslagname van 53 vuurwapens”, aldus National Geographic. Source: Instagram/SeanViljoen
Elke hond wil als eerste het geurspoor vinden. Tijdens het rennen waarschuwen ze elkaar met schelle blaftonen en geven niet op tot ze de voortvluchtige te pakken hebben.
Voordat ze worden losgelaten voor de achtervolging: Elke hond wil als eerste het geurspoor vinden. Tijdens het rennen waarschuwen ze elkaar met schelle blaftonen en geven niet op tot ze de voortvluchtige te pakken hebben. Source: SeanViljoen/NationalGeographic
Tijdens deze trainingsoefening in Kruger hebben de honden een afleidingsmanoeuvre uitgevoerd, waarna ze de man hebben omsingeld en vervolgens blijven springen en blaffen totdat het anti-stroperijteam arriveert.
Wanneer een voortvluchtige door honden wordt achterhaald, is zijn eerste instinct om in de dichtstbijzijnde boom te klauteren. Tijdens deze trainingsoefening in Kruger hebben de honden een afleidingsmanoeuvre uitgevoerd, waarna ze de man hebben omsingeld en vervolgens blijven springen en blaffen totdat het anti-stroperijteam arriveert. Source: NationalGeographic

Animals saving Animals: ASA traint en zet gespecialiseerde honden in voor anti-stroperij eenheden.

Elders in Afrika is de Britse liefdadigheidsinstelling Real Africa ook al enige tijd enthousiast voorstander van anti-stroperij hondeneenheden. Tot nu toe hebben ze tien gespecialiseerde anti-stropershonden gefinancierd, waarvan er vier zijn ingezet in belangrijke fokgebieden voor zwarte neushoorns in Zimbabwe (Vaala), Botswana (Savas en Primaa) en Kenia (Drum). Ze zijn getraind door onze Britse partner Animals saving Animals.

Anti-stroperij pup in opleiding in Botswana. Source: realafrica.co.uk
In training Source: realafrica.co.uk
Animals saving Animals (ASA) trainen en zetten zeer gespecialiseerde honden in voor anti-stroperij eenheden. De toevoeging van deze hondeneenheden heeft een enorme impact gehad en is een essentieel instrument in de strijd tegen de stropers. Bij Ol Pejeta in Kenia is in twee jaar tijd slechts één neushoorn gestroopt en bij Mkomazi in Tanzania zijn er geen stroperij-incidenten geweest in de zeven maanden sinds de honden de laatste stroperijbende hebben gevangen.
Gevaren training van selectie honden in Botswana. Animals saving Animals (ASA) trainen en zetten zeer gespecialiseerde honden in voor anti-stroperij eenheden. De toevoeging van deze hondeneenheden heeft een enorme impact gehad en is een essentieel instrument in de strijd tegen de stropers. Bij Ol Pejeta in Kenia is in twee jaar tijd slechts één neushoorn gestroopt en bij Mkomazi in Tanzania zijn er geen stroperij-incidenten geweest in de zeven maanden sinds de honden de laatste stroperijbende hebben gevangen. Source: realafrica.co.uk
Maak impact

Prachtige foto's van anti stroperij rangers en gorilla's

Congolese anti-stroperij rangers postten een selfie van henzelf met twee poserende gorilla's in het Virunga natuurpark. Speciaal aan deze foto is dat de twee gorilla's die te zien zijn niet gewoon in beeld zijn, maar echt lijken te poseren voor de camera. Er zit echter een lief maar verdrietig verhaal achter de foto.