Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Zo zorgt het BIJzondere Honey Highway ervoor dat Nederland een waar bijenparadijs wordt

3 min leestijd

Duurzame Aarde
Source: Honey Highway

Kilometers en kilometers aan ongebruikte grond die uitermate geschikt is om de bijen een handje te helpen. Hoognodig, en het ziet er ook nog eens hartstikke fleurig uit!

Een BIJzonder positief project

Honey Highway is een initiatief om bermen in te zaaien met planten en bloemsoorten die gunstig zijn voor de bij. 

Steeds meer mensen kiezen voor gras of tegels in hun tuin; hier kan de bij helaas helemaal niks mee! Doordat er minder voedselgebieden voor de bij bestaan, komt het bestaan van de bij zelf ook in het gedrang.

Honey Highway wil de bij juist meer leef- én voedselgebieden bieden door de juiste zaadjes te planten. In de video hieronder legt de initiatiefneemster uit hoe en waarom ze dit project is gestart.

Honey Highway Hoe we in ons kikkerlandje makkelijk meer voedselgebieden voor de bij kunnen creëren. Source: Honey Highway

Wat de bij voor ons betekent

Bijen zorgen voor de honing, werd ons altijd geleerd. Inmiddels moge het duidelijk zijn dat de bij voor zoveel meer dan alleen maar honing zorgt. Maar wat hebben we nou echt allemaal te danken aan de bij. Of, anders geformuleerd, wat raken we allemaal kwijt wanneer de bij uitsterft?

Bijen en andere insecten zijn cruciaal voor de wereldwijde voedselproductie; zij bestuiven namelijk zo’n driekwart van alle gewassen!

Zonder de hulp van deze bestuivers zou meer dan éénderde van de gewassen die we het vaakst tot ons nemen er niet meer zijn; Broccoli, asperges, cantaloupe meloen, komkommers, pompoenen, bosbessen, watermeloen, amandelnoten, appels, veenbessen en kersen zouden allemaal uit het assortiment verdwijnen.

Door bloemen te bestuiven, zorgen bijen ervoor dat de flora blijft groeien en aantrekken en biedt het een aantrekkelijke leefomgeving voor andere dieren zoals insecten en vogels.

Bijen zijn dus één van de belangrijkste insecten voor mensen en voor het milieu an sich. Daarom is het belangrijk om hun leefgebied te beschermen en het liefst uit te breiden!

en het ziet er ook nog eens een stuk gezelliger uit dan dat gras dat we alsmaar zien. Laten we ervoor zorgen dat er steeds meer Honey Highway bijkomt!
Deze fleurige berm is geweldig voor de bij en het ziet er ook nog eens een stuk gezelliger uit dan dat gras dat we alsmaar zien. Laten we ervoor zorgen dat er steeds meer Honey Highway bijkomt! Source: Honey Highway

Een BERMhartig project

De bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, spoorrails en dijken worden allemaal ingezaaid met meerjarig streekeigen wilde Honey Highway bloemenzaden afgestemd op de grondsoort en omstandigheden. 

De berm is dé plek bij uitstek voor het zaaien van deze bloemenzaden. Dat komt doordat dit op natuurgebieden na, de enige onbespoten schrale grond is. De rest van Nederland is eiwitrijk raaigras voor grote melkproductie en de grond is volgespoten met (kunst)mest en gif van spuitmiddelen.

In 2016 zijn ze begonnen met zaaien, inmiddels is er al meer dan 90 kilometer aan Nederlandse berm getransformeerd tot Honey Highway. Op de website lees je welke stukken van Nederland inmiddels al omgetoverd zijn tot bijenparadijs.

Tips van de Imker! Je kon het al lezen, maar nu wordt nog eens haarfijn uitgelegd door imker Hans waarom bijen zo ontzettend belangrijk voor ons ecosysteem. Source: Facebook BrightVibes
Maak impact

Wat kan jij doen?

Kijk op de website van Honey Highway om te zien hoe jij kan zorgen voor leefgebieden voor de bij. Je kan in je tuin of zelfs op je balkon bloemen zaaien, maar ook zelf de natuur intrekken. Zie hier welke zaden pakketten geschikt zijn voor de bij!