Source: BrightVibes

Minder plastic eten, drinken en inademen? Met deze tips maak je jouw lijf plasticvrij!

Samen met MaatschapWij maakt BrightVibes een serie over plastic. Waar zit precies het probleem? En hoe kunnen we het oplossen? Deze week: Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation, die ons uitlegt hoe we ons lichaam zo plasticvrij mogelijk kunnen houden.

Plastic is overal

Er is plastic gevonden op de toppen van de Himalaya en in de diepste troggen van de oceaan. Het zit in ons voedsel, drinkwater en de lucht die we inademen. Het regent zelfs plastic.

Dit komt omdat plastic nooit verdwijnt. Al het plastic dat ooit is gemaakt is nog steeds op deze aarde. Alleen niet meer in zijn originele vorm. Flesjes, rietjes, bekers, verpakkingen en visnetten: zodra het in de natuur belandt, breekt het langzaam af in steeds kleinere stukjes. Micro- en nanoplastics noemen we dat.

Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation Source: BrightVibes

Zeg nee tegen plastic

Hoe kunnen we er ondanks de alomtegenwoordigheid van plastic voor zorgen dat we ons eigen lijf – en die van de mensen om ons heen – zo plasticvrij mogelijk houden? Met die vraag gingen we langs bij Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation. Hier komen zijn tips en tricks.

1. Ga voor kraanwater

Alhoewel er plastics in al ons drinkwater zijn aangetroffen, zitten er in plastic flesjes gemiddeld twee keer zoveel micro-plastics. Bovendien komen er iedere keer dat jij je mond aan het flesje zet of de dop erop draait stukjes plastic vrij. Kies dus liever voor een herbruikbare (stalen) flesje: dat is beter voor het milieu én beter voor jezelf.

2. Kies voor natuurlijke kleding

Van panty’s en fleecetruien tot jurkjes en sportbroeken: tegenwoordig bestaat het grootste deel van onze kledingkast uit synthetische stoffen. Maar wist je dat synthetische kledingvezels een grote bron van vervuiling zijn? Per wasbeurt komen er gemiddeld 9 miljoen stukjes plastic vrij. En dat is nog maar een gemiddelde: bij lage kwaliteit fast fashion producten kan het aantal oplopen tot wel 17,7 miljoen. Al die plastics komen via het riool, rivieren en oceanen uiteindelijk weer bij onszelf terecht. Kies dus liever voor natuurlijke materialen zoals biologisch katoen of hennep. En consuminder: ga voor kwaliteit boven kwantiteit. Want hoe steviger de stof, hoe minder vezels er tijdens een wasbeurt loskomen.

Iedere keer dat je een plastic sponsje gebruikt slijt het materiaal Source: BrightVibes

3. Doe je plastic schuurspons (en andere plastic keukenspullen) de deur uit

Je kent ze wel, die schuursponsjes met een donkergroen laagje aan de bovenkant. Ze schrobben misschien prima, maar iedere keer dat je het sponsje gebruikt slijt het materiaal. En daardoor belanden er micro-plastics in de lucht, je eten en de goot. Hetzelfde geldt voor andere plastic keukenspullen zoals spatels en snijplanken. Ga voortaan dus voor alternatieve materialen, zoals metaal, keramiek of hout.

4. Plasticvrije verzorgingsproducten zijn het helemaal

Het slechte nieuws is dat er in veel verzorgingsproducten plastics zitten. Het goede nieuws is dat er héél veel alternatieven zijn. Op de website van Beat the Microbead kun je precies zien welke shampoos, tandpastas en lippenstiften wel en geen plastics bevatten. Handig toch?

5. Vermijd de combinatie plastic en warmte

Om een plastic product flexibel, kleurrijk of UV-bestendig te maken worden er allerlei chemische stoffen en weekmakers aan plastics toegevoegd. Zodra je plastic opwarmt, bijvoorbeeld door een plastic bakje in de magnetron te zetten of door thee uit een plastic beker te drinken, komen deze additieven vrij. Vermijden dus!

Ondanks de grootte van het plasticprobleem is en blijft Jeroen hoopvol. Weten waarom? Bekijk zijn videoportret.Source: BrightVibes

Volgende keer

In de volgende aflevering gaan we in gesprek met Het Zero Waste Project over een leven zonder plastic. Want een plasticvrij lijf begint bij een plasticvrije wereld. Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om niks te missen!

Video door: Sanne van Hemert & Nadine Maarhuis (MaatschapWij)
Tekst door: Nadine Maarhuis (MaatschapWij)

Plastic Soup Foundation

Wil je weten wat jij nog meer kunt doen om te voorkomen dat plastic in ons milieu terechtkomt? Bekijk de website van de Plastic Soup Foundation.

Support Now