Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Er zit muziek in dit oude stadshout

2 min leestijd

Inspirerende Mensen
Source: BrightVibes

Robin Wood redt oud stadshout door er beeldschone muziekdoosjes van te maken.

Robin Wood: redder van stadshout

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden bomen gekapt; omdat ze te oud zijn, of omdat er een weg verlegd moet worden of iets anders. Deze stadsbomen worden gered door stadshout waar Robin Wood vervolgens beeldschone muziekdoosjes van maakt.

Oude stadsbomen krijgen een nieuw leven als muziekdoos Rod de Looff redt oude stadsbomen door er beeldschone muziekdoosjes van te maken. Source: Facebook BrightVibes
Rob checkt of het muziekdoosje goed gladgeschuurd is.
Rob checkt of het muziekdoosje goed gladgeschuurd is. Source: BrightVibes
er zijn tientallen melodieën om uit te kiezen.
Voor ieder wat wils: van filmmuziek tot beethoven en mozart er zijn tientallen melodieën om uit te kiezen. Source: BrightVibes

geen anonieme bomen

Rob de Looff is van oorsprong meubelmaker. Drie jaar geleden besloot hij de stap te maken naar het creëren van muziekdoosjes van oud stadshout. Zijn onderneming noemt hij Robin Wood. Hij koopt namelijk oude stadsbomen op van stadshout, zoals ‘Stadshout Amsterdam’ en ‘Tafelboom Utrecht’, die de bomen redden van de versnipperaar. Rob geeft ze een nieuwe, wonderschone toepassing. En natuurlijk is hij; ‘Rob who works in Wood’.

De bomen die gekapt worden stonden soms wel meer dan honderd jaar in de stad. Ze hebben een verleden en een verhaal. Rob voorkomt dat deze bomen verdwijnen in een versnipperaar op of een andere manier, maar geeft ze een nieuwe toepassing.

Geen enkele boom is anoniem in Rob’s werkplek. Alle soorten en hun oorsprong zijn gelabeld. In het begin stond Rob veel op markten in verschillende steden. Dan nam hij muziekdoosjes mee die gemaakt waren van het hout uit die bepaalde stad, zodat het hout toch terugkeerde naar de stad in kwestie.

Op ieder doosje komt een nummer te staan waarmee je kunt opzoeken welke boom verwerkt is. Source: BrightVibes

unieke cadeaus

Geen twee muziekdoosjes zijn hetzelfde. Dit komt doordat niet alleen iedere boomsoort zijn eigen kwaliteiten, uiterlijkheden en kleuren heeft, maar ook iedere boom is uniek waarmee ieder doosje er weer anders uitziet. 

Onderop het doosje staat een nummer waaraan mensen kunnen zien van welke boom het doosje is gemaakt en vaak graveert Rob nog een tekst, naam of geboortedatum in de doosjes waardoor ze nog unieker worden.

Rob maakt een aantal verschillende soorten modellen, van kleine doosjes met een mechaniekje dat je zelf moet opwinden, tot doosjes die automatisch spelen wanneer je ze openklapt.

Op zijn website kun je precies kiezen welk model je wil, welk houtsoort, welke muziek en of en wat je erin gegraveerd wil hebben. Zo kun je een uniek en gepersonaliseerd cadeau kopen en geven. Of je het nou aan je pasgeboren kind, neef of nichtje geeft, of gewoon aan jezelf.

Van stadshout tot muziekdoosje; dit stuk hout wordt met zorg gezaagd op de juiste afmetingen voor een muziekdoosje.
Van stadshout tot muziekdoosje; dit stuk hout wordt met zorg gezaagd op de juiste afmetingen voor een muziekdoosje. Source: BrightVibes
In het Engels heet het roodborstje de 'Robin' vandaar dat het het symbool van de muziekdoosjes is geworden.
In het Engels heet het roodborstje de ‘Robin’ vandaar dat het het symbool van de muziekdoosjes is geworden. Source: BrightVibes
Maak impact

Robin Wood music box

Op de website van Rob kun je precies aangeven welke muziek je wil in welk doosje, van welke boom met welke gravering. Een geweldig uniek cadeau.