Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Atleet met het syndroom van Down voltooit de loodzware Ironman triatlon.

6 min leestijd

Gewoon Goed
Source: chrisnikic.com

Een 21-jarige man uit Florida vestigde deze maand een nieuw wereldrecord, toen hij als eerste atleet met het syndroom van Down over de finish kwam van de slopende IronMan race. De medaille gaf hij direct aan zijn moeder.

Chris Nikic wordt de eerste persoon met het syndroom van Down die de Ironman triatlon voltooit.

Deze maand werd er sportgeschiedenis geschreven, toen Chris Nikic de eerste persoon met het syndroom van Down werd die een Ironman triatlon voltooide. Als je niet bekend bent met de Ironman triatlon; het is zonder twijfel een van de zwaarste atletiekwedstrijden ter wereld: de atleten moeten 3,8 km zwemmen, dan een etappe op de fiets van 180 km en besluiten de wedstrijd met een volledige marathon, 42 km . De 21-jarige Chris voltooide de race in Florida in 16 uur, 46 minuten en 9 seconden. Dat is 14 minuten voor de 17 uur, waarna de race wordt stopgezet. Het Guinness World Records noemde Chris’ prestatie "ontzagwekkend" en registreerde hem als officieel de eerste persoon met het syndroom van Down die deze loodzware wedstrijd heeft volbracht.

Chris kreeg 33.000 nieuwe volgers op Instagram, waar mensen hem een
Een inspiratie voor anderen. Chris kreeg 33.000 nieuwe volgers op Instagram, waar mensen hem een “superster” noemen en bedanken voor het inspireren van de ouders van kinderen met het syndroom van Down. Source: Instagram/chrisnikic

“Ik kan kinderen bewijzen, dat als ik het kan, zij het ook kunnen.”

"De eerste deelnemer met het syndroom van Down te zijn, is een geweldig gevoel," vertelde Chris, voorafgaand aan het evenement. "Ik kan de kinderen bewijzen dat als ik het kan, zij het ook kunnen."

Hoe belangrijk de fysieke en mentale uitdagingen van een Iron Man ook waren voor Chris, hij had ook andere dwingende redenen om deel te nemen aan de wedstrijd. Hij droeg weliswaar geen spandoek, maar de boodschap die hij uitdroeg was duidelijk.

"Voor Chris was deze race meer dan alleen een finishlijn en het vieren van deze overwinning," zei zijn vader. "Ironman heeft als platform gediend om een stap dichter bij zijn doel te komen om een leven van inclusie, normaliteit en leiderschap te leiden. Het gaat erom een voorbeeld te zijn voor andere kinderen en gezinnen die soortgelijke barrières ondervinden en te bewijzen dat geen enkele droom of doel te hoog is. Als Chris een Ironman kan voltooien, kan hij alles."

Hij trainde vier tot zes uur per dag om zich voor te bereiden op het slopende evenement, en die training wierp zijn vruchten af. Zelfs na een val van zijn fiets tijdens de tweede etappe van de race, was hij mentaal en fysiek in staat om weer op te staan, door te gaan en de klus te klaren.

Chris hoopt in 2022 deel te nemen aan de Special Olympics in Orlando. Hij heeft dus nog een grote droom.

Wat betreft die medaille die hij heeft gewonnen? Die heeft hij meteen aan zijn moeder gegeven.


Bron: GoodNewsNetwork 

Source: Instagram/chrisnikic

Inspirerende atleet Chris streeft naar 1% groei per dag.

Chris schreef op Instagram:

IRONMAN. Doelen gesteld en bereikt. Tijd om een nieuw en groter doel voor 2021 te stellen. Wat het ook is, de strategie is hetzelfde. Elke dag 1% beter worden. Nieuwe familie en vrienden. Alles over bewustwording en inclusie. Bewustwording voor het Downsyndroom en de Special Olympics. Inclusie voor ons allemaal, met jullie allemaal. Het spijt me dat ik niet persoonlijk op al jullie berichten heb gereageerd. Het is ongelooflijk dat ik sinds gisteren 33K nieuwe volgelingen heb en zeer vele berichten heb gekregen. Ik zal proberen het in te halen.

Als je mijn missie voor het Down-syndroom en de Special Olympics wilt ondersteunen, ga dan naar mijn website. ChrisNikic.com .100% van de donaties gaan naar mijn goede doelen. Ik heb mijn doel bereikt en nu wil ik graag anderen helpen.

Dank aan @ironmantri en @im_foundation die dit alles mogelijk hebben gemaakt. Dank aan @specialolympics @specialolympicsfl die het triatlon programma zijn gestart. Dank @rodsracing die kinderen als ik een thuis hebben gegeven. Ik zal de komende dagen nog veel meer mensen gaan bedanken. Maar ik moet beginnen met de 3 Engelen; Dan, Jenn en Carlos die met mij hebben getraind en de race met mij hebben gedaan. #inclusion

Bron: Instagram/chrisnikic

Na zijn recordprestatie zal Chris zich richten op deelname aan de Special Olympics USA Games in 2022 en via zijn platform geld blijven inzamelen voor de Special Olympics, het Down-syndroom en RODS (Racen voor weeskinderen met het Down-syndroom).
“Ik heb mijn doel bereikt en nu wil ik graag anderen helpen.” Na zijn recordprestatie zal Chris zich richten op deelname aan de Special Olympics USA Games in 2022 en via zijn platform geld blijven inzamelen voor de Special Olympics, het Down-syndroom en RODS (Racen voor weeskinderen met het Down-syndroom). Source: Instagram/chrisnikic

Ironman diende als platform voor Chris om een stap dichter bij een leven van inclusie te komen.

Chris en zijn vader ontwikkelden de "1 procent beter uitdaging" om gemotiveerd te blijven tijdens de training. Het idee is om het bewustzijn van het syndroom van Down te bevorderen en tegelijkertijd elke dag 1 procent verbetering te bereiken.

"Voor Chris was deze race meer dan alleen een finishlijn en het vieren van zijn overwinning," zei Nik Nikic. "Ironman heeft als platform gediend om een stap dichter bij zijn doel te komen om een leven van inclusie en leiderschap te leiden."

Bron: CNN

Source: Instagram/chrisnikic
Zijn tocht naar de finish begon drie jaar eerder toen Chris’ vader merkte dat zijn zoon steeds meer sedentair gedrag begon te vertonen. Zijn vader spoorde hem aan om elke dag 1% fitter te worden. De training begon met één enkele push-up.
Chris voltooide de race in 16 uur, 46 minuten en 9 seconden. Zijn tocht naar de finish begon drie jaar eerder toen Chris’ vader merkte dat zijn zoon steeds meer sedentair gedrag begon te vertonen. Zijn vader spoorde hem aan om elke dag 1% fitter te worden. De training begon met één enkele push-up. Source: Instagram/chrisnikic
Chris Nikic, de eerste Ironman met het syndroom van Down Een close-up verslag van Ironman Chris' epische triatlon. Source: YouTube/Bretzky

ATLEET MET HET SYDROOM VAN DOWN EN DE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS (SDG’S)

De Sustainable Development Goals (SDG’s), oftewel ‘Duurzaamheidsdoelen’ geven houvast op weg naar die positieve verandering. De 17 doelen zijn opgesteld om van de wereld nog vóór 2030 een betere plek te maken. Voor iedereen. De Sustainable Development Goals zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties.

Atleet met het syndroom van down maakt onderdeel uit van de volgende SDG’s:

Source: None

SDG 3 – GOEDE GEZONDHEID EN WELZIJN

Het kindersterftecijfer is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gedaald met 53% ten opzichte van 1990 en moedersterfte met 44%. Toch is hier, met name in ontwikkelingslanden, nog een wereld te winnen. Met SDG 3 wordt een goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden gepromoot.

Lees hier meer over SDG 3 – goede gezondheid en welzijn

Source: None

SDG 4 – KWALITEITSONDERWIJS

Alle kinderen minimaal een basis en een middelbare school diploma, daar staat SDG 4 voor. Gelukkig zijn er overal ter wereld al mensen die zich hiervoor inzetten. Ook in Nederland. Zo kunnen leerlingen uit alle milieus via Stichting Leren voor de Toekomst toegang krijgen tot huiswerkbegeleiding. Naast toegang tot onderwijs is de kwaliteit van het onderwijs belangrijk: leerlingen moeten kennis en vaardigheden kunnen opdoen over duurzame ontwikkeling, duurzame levensstijlen, mensenrechten en gelijkheid. 

Lees hier meer over SDG 4 – kwaliteitsonderwijs

Source: None

SDG 10 – ONGELIJKHEID VERMINDEREN

Tussen, maar ook binnen landen, is de inkomensongelijkheid toegenomen. Niet alleen in ontwikkelingslanden, ook in ontwikkelde landen wordt de kloof tussen arm en rijk groter. 

Lees hier meer over SDG 10 – minder ongelijkheid

Maak impact

DOE DE 1 % BETER CHALLENGE

De Challenge heeft als doel de bewustwording van het Down-syndroom te bevorderen. Twee stappen: 1. Je krijgt 1% beter voor 30 dagen 2. Help iemand hetzelfde te doen. Koop een T-shirt. Elk jaar racet een selecte groep atleten van over de hele wereld via het Your Journey, Your Cause programma van de IRONMAN Foundation om de liefdadigheidsinstellingen van onze keuze te steunen. De mijne (Chris) zijn onder meer het Down-syndroom, RODS & Special Olympics. We delen een passie om positieve veranderingen in de wereld te creëren en te bewijzen dat "alles mogelijk is".