Skip to content

Je gebruikt een verouderde browser

Internet Explorer wordt niet ondersteund door deze site en Microsoft is gestopt met het uitbrengen van updates, daarom kun je problemen ondervinden bij het bezoeken van deze site en we raden je sterk aan je browser te upgraden voor moderne webfunctionaliteit, een betere gebruikerservaring en verbeterde beveiliging.

Actualiseer mijn browser

Stel jezelf deze 3 vragen voordat je spreekt.

2 min leestijd

Persoonlijke Groei

Socrates, de beroemde filosoof uit het oude Griekenland, bedacht de “drievoudige filtertest” om mensen te laten nadenken voor ze spreken.

Socrates’ drievoudige filtertest: Denk na voor je spreekt!

In het oude Griekenland kreeg Socrates bezoek van een kennis. De man wilde graag wat sappige roddels met hem delen en vroeg Socrates of hij het verhaal wilde horen dat hij zojuist over een vriend van hen had gehoord. Socrates antwoordde dat de man eerst de “drievoudige filtertest” moest doorstaan voordat hij kon spreken.

Socrates’ drievoudige filtertest: hoe het werkt

Het eerste filter, legde Socrates uit aan zijn kennis, is de waarheid.

“Weet je absoluut zeker dat dat wat je gaat zeggen waar is?

“De man schudde zijn hoofd. “Nee, ik heb er eigenlijk net pas over gehoord, en…” Socrates kapte hem af.

“Je weet dus niet zeker of het waar is?

Is wat je wilt zeggen iets goeds of iets aardigs?

Opnieuw moet de man zijn hoofd buigen. “Nee, eigenlijk niet. Juist het tegenovergestelde. Ziet u…

Socrates onderbrak de man opnieuw.

“Je weet dus niet zeker of dat wat je wilt zeggen waar is, en ook niet of het goed of aardig is. Er blijft echter nog één filter over, zodat je het toch nog kunt vertellen.

Dat is nut of noodzaak. Is deze informatie nuttig of noodzakelijk voor mij?”

Een beetje verslagen antwoordde de man: “Nee, niet echt.”

“Nou, zei Socrates. “Als dat wat je wilt zeggen noch waar, noch goed of aardig, noch nuttig of noodzakelijk is, zeg dan alsjeblieft helemaal niets.

Stof tot nadenken

Voordat je een vraag beantwoordt of je mening geeft, vraag jezelf dan af:

  • Is het waar?
  • Is het goed?
  • Is het vriendelijk?
  • Is het nuttig?
  • Is het nodig?

Als het door deze filters komt, zeg het dan. Zo niet, vind dan een tactvolle manier zodat het de test wel doorstaat, of beter nog, houd het voor jezelf.

De meeste mensen laten het daarbij en gaan ervan uit dat het verhaal alleen gaat over de informatie die we verspreiden.

De waarheid erachter gaat echter over de informatie die wij zoeken en creëren. Stel je eens voor hoe anders de wereld er uit zou zien als we er alleen maar voor zouden kiezen om informatie te zoeken en te creëren die waar, of goed, of nuttig is.

Bron: Quora/RishabhJain

Denk na voordat je iets zegt! Is wat je gaat zeggen waar, vriendelijk, of behulpzaam? Als het antwoord nee is, is zwijgen misschien een betere optie.

Een wijs man zei ooit… niets. Denk na voordat je iets zegt! Is wat je gaat zeggen waar, vriendelijk, of behulpzaam? Als het antwoord nee is, is zwijgen misschien een betere optie. Bron: BrightVibes

De drievoudige filtertest van Socrates zal uw leven verbeteren 'De Drievoudige Filtertest van Socrates zal je leven verbeteren! Ik hoorde dit verhaal en zijn krachtige les en wist dat ik het moest delen via video. Ik hoop dat het de boodschap verspreidt dat we bedachtzaam moeten zijn op de dingen die we horen en over anderen zeggen. Stop de stroom van negativiteit en wees een voorstander van positiviteit.' - Meir Kay Source: YouTube/MierKay
Maak impact

MUST READ CITATEN OM ONZE WERELD EEN BETERE PLEK TE MAKEN

In de wereld van vandaag kunnen we wel wat wijsheid gebruiken zoals Socrates' Drievoudige Filtertest om de liefde te helpen de haat te overwinnen.

Praat mee Login of Registreer om te reageren
Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties